1. yle.fi
  2. Uutiset

Meksiko lupaa lähes 3,5 miljoonan euron palkkion karanneesta huumepomosta

Meksikon viranomaisten mukaan viikonloppuna huipputurvallisesta vankilasta paenneella huumekartellin johtajalla Joaquin Guzmanilla on täytynyt olla apulaisia vankilan sisällä. Viranomaiset ovat pidättäneet virasta useita vankilaviranomaisia.

Ulkomaat
Oikeusministeri pitelee El Chapon kuvaa.
Meksikon oikeusministeri piteli vankilasta paenneen huumepomo Joaquin "El Chapo" Guzmanin kuvaa lehdistötilaisuudessa pääkaupunki Mexicossa maanantaina.Juri Cortez / AFP

Meksikon viranomaiset ovat luvanneet 60 miljoonan peson eli lähes 3,5 miljoonan euron palkkion viikonloppuna karanneen Sinaloa-huumekartellin johtajan Joaquin "El Chapo" Guzmanin pidätykseen johtavista tiedoista.

Viranomaisten mukaan Guzmanin on täytynyt saada apua vankilaviranomaisilta pakonsa onnistumiseksi. Guzman pakeni sellistään Altiplanon huipputurvallisessa vankilassa viikonloppuna tunnelia pitkin, huolimatta siitä, että hänen sellinsä oli kameravalvonnassa vuorokauden ympäri ja hänellä oli valvontaranneke.

Viranomaiset ovat antaneet potkut kolmelle korkean tason vankilaviranomaiselle Guzmanin paon vuoksi. He ovat myös kuulustelleet lähes 50 vankilan työntekijää.

– Guzmanilla on täytynyt olla vankilahenkilökunnan apua paossaan. Jos tämä osoittautuu todeksi, se tarkoittaisi maanpetosta. Riippumatta tutkimuksen tuloksista ja varmistaakseni sen etenemisen asiaankuuluvasti, olen erottanut Altiplanon vankilanjohtajan, valtion vankilalaitoksen johtajan ja sen operatiivisen johtajan, sisäministeri Miguel Angel Osorio Chong sanoi lehdistötilaisuudessa.

Guzman johti kartellia koko vankeusaikansa

Useat turvallisuusasiantuntijat ovat ihmetelleet, miten kukaan vankilan henkilökunnasta ei muka huomannut mitään Guzamanin paon valmisteluista. Heidän mukaansa tämä viittaa siihen, että Guzmanilla on ollut apua pakonsa toteuttamisessa.

Asiantuntijoiden mukaan tunnelin kaivamisesta olisi aiheutunut melua, kaivajat olisivat tarvinneet vankilan rakennuspiirustukset ja tunnelin sisäänkäynnin olisi pitänyt olla paikassa, johon vankilan valvontakamerat eivät yllä.

– Hän pakeni yli kilometrin pituista tunnelia pitkin, joka oli tarpeeksi leveä, jotta siinä pystyi ajamaan moottoripyörällä. Tunneli päättyi yhteen harvoista paikoista, joka oli valvontakameroiden tavoittamattomissa. Miten tuollaisen voisi tehdä ilman korkean tason korruptiota, ihmetteli Meksikon entinen sisäisen tiedustelupalvelun johtaja Alejandro Hope blogissaan.

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat, että tunneli oli rakenteilla ainakin vuoden ajan. Heidän mukaansa Guzman myös jatkoi Sinaloa-kartellin johdossa koko vankila-aikansa ja karkaamisoperaation suunnittelijoilla luultavasti oli tietoa vankilan rakenteista jo ennen kuin Guzman suljettiin sinne.

Guzmanilla ja hänen kartellillaan on vuosien kokemus tunneleiden rakentamisesta. He ovat käyttäneet niitä laajasti esimerkiksi huumeiden salakuljettamiseen Meksikosta Yhdysvaltoihin.

Viikonloppuna tapahtunut pako on Guzmanin toinen. Hän pakeni toisesta huipputurvallisesta vankilasta vuonna 2001, joidenkin tietojen mukaan pyykkikorissa. Hän oli karkuteillä 13 vuoden ajan ennen kuin hänet saatiin uudelleen kiinni.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi