1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Alasti makuupussiin? – Retkeilijä ei usko legendaan

Kesäöisin ulkona saa hyvät unet, sanotaan. Makuupussi, makuualusta ja teltta. Retkeilijän mukaan yöpyminen luonnossa on varustautumiskysymys.

Luonto
Laavu.
Petteri Juuti / Yle

Retkeily ja luonnossa nukkuminen on monelle tärkeä ja mieluinen harrastus. Kuhmolainen retkeilijä ja kirjailija Jouni Laaksonen nukkuu yönsä luonnonhelmassa mainiosti.

– Alkukesästä, ennen kuin hyttyset sikiävät, niin sitähän nukkuu oikein hyvin. Voi olla vähän viileää kyllä. Silloin voi nukkua vaikka taivasalla. Nyt tähän aikaan se ei tulisi mieleenkään, teltta pitää olla. Syyskuussa yövyn usein laavussa.

Viileys on vain varustautumiskysymys.

– Se on kiinni siitä, että on riittävän lämmin makuupussi. Tai makuupussihan ei lämmitä, vaan se eristää oman kehon tuottaman lämmön sinne makuupussiin, sanoo Laaksonen ja muistuttaa, että makuupussiin kannattaa panostaa, jos mielii pysyä lämpimänä.

– Hyvä makuualusta pitää myös olla, tarpeeksi pehmeä ja paksu. Hiljaistahan ulkona on, jos vertaa vaikkapa kaupungin meluun.

Teltan värillä voi hieman vaikuttaa – tummemmassa teltassa on vähän pimeämpää.

Jouni Laaksonen

Retkeilijän mukaan ennen makuupussiin hyppäämistä voi huoletta pukea muutamankin kerroksen päälle, jos sää tuntuu liian viileältä. Joidenkin mukaan makuupussissa pysyy lämpimimpänä mahdollisimman vähissä vaatteissa.

– Semmoinen legenda elää. En kyllä löydä sille mitään perustetta. Talvella varsinkin kun on kylmä, niin kyllä lämpimästi pukeutuneena nukkuu paremmin. En usko laisinkaan tuohon, vaikka ei toki liikaa pidä pukea. Silloin voi tulla hiki alkuillasta ja sehän viileällä sitten kostautuu.

Laaksonen kertoo makuupusseja olevan eri sääoloihin, mutta lisää myös, ettei välttämättä ole mahdollista hankkia montaa pussia.

– Silloin vaatteilla voi säädellä lämpöä.

Kotipiha toimii vaikkapa harjoitusmaastona

Suomen kesä on tunnetusti valoisa, mutta sekään ei luonnossa yöpyvää retkeilijää haittaa.

– Ihmistyyppikysymys. Teltassa on kyllä aika valoisaa. Teltan värillä voi hieman vaikuttaa – tummemmassa teltassa on vähän pimeämpää.

– Lisäksi yleensä, kun telttapaikoille tulee, on liikkunut. Liikunnan jälkeen saa paremmin unen kuin toimistossa tai sohvalla vietetyn päivän jälkeen.

Hiljaistahan ulkona on, jos vertaa vaikkapa kaupungin meluun.

Jouni Laaksonen

Jouni Laaksosta luonnossa yöpymisessä viehättää monikin asia. Yksi kuitenkin erityisesti.

– Retkeilijänä luonnossa yöpyen saan olla syvemmällä luonnossa, vähemmän käydyissä paikoissa. En ole vaan nopeasti käymässä.

Jos ei ihan heti uskalla luontoon unille, voi kotipihallakin harjoitella.

– Se on jännä seikkailu. Varsinkin jos lapsiperhe miettii lähtevänsä retkelle, voi harjoitella kotipihalla. Jos sattuu kylmempi yö, niin koti on lähellä, Jouni Laaksonen miettii.