1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin ydinneuvotteluissa sopu häämöttää – "Ollaan todella viime metreillä"

Tukholman rauhantutkimuslaitoksen erityisasiantuntija Tarja Cronbergin mukaan kyse on enää viimeistelystä.

Itävallan Wienissä ollaan lähellä sopua keskusteluissa Iranin ydinohjelmasta. Iran sekä Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina neuvottelevat edelleen sopimusluonnoksen sanamuodoista, kertovat uutistoimistot.

Ylen aamu-tv:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelema Tukholman rauhantutkimuslaitoksen erityisasiantuntija Tarja Cronberg uskoo, että neuvottelutuloksesta saadaan pian vahvistus.

– Ollaan todella viime metreillä, varmaan tänään tulee jonkinlainen tieto. Kyse on ainoastaan viime hetken muutoksista.

Neuvotteluissa länsimaat ovat pyrkineet varmistamaan, ettei Iran käytä ohjelmaansa ydinaseen kehittämiseen. Vastineeksi ohjelman rajoittamisesta ulkovallat ovat tarjonneet talouspakotteiden helpottamista.

Viime päivinä on kiistelty etenkin Iranin vaatimuksista, jotka liittyvät aikatauluihin. Iran tahtoo, että esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvoston asettama asevientikielto puretaan heti, kun osapuolet ovat päässeet sopimukseen.

– Todennäköisesti osa pakotteista poistetaan jo vuodenvaihteessa, sitten tulee eräänlainen porrastus sopimusehtojen täyttymisen mukaan, arvioi Cronberg.

"Sanktioiden poistaminen avaa markkinat eurooppalaisille"

Cronberg seuraa Wienin neuvottelujen etenemistä Brysselistä tilaisuudesta, jossa on aiheena ydinaseiden ja kemiallisten aseiden leviäminen. Cronbergin mukaan Euroopan unionilla on ollut iso rooli Iranin tilanteen ratkaisemisessa.

– EU:n ulkopolitiikalle tämä on ollut eräänlainen sulka hatussa. EU:n suurin ansio on diplomatia ja sen korostaminen.

Cronberg katsoo, että 11 vuotta kestäneiden neuvotteluiden saaminen päätökseen muuttaa Lähi-idän poliittista tilannetta etenkin Yhdysvaltain ja Iranin lähentymisen myötä.

– Presidenttien asema on ollut ratkaiseva. Obama aloitti Bushin hallinnon vastaisen prosessin, jossa hän avasi neuvottelutielle uudet lähtökohdat. Sitten Iraniin tuli uudistusmielinen presidentti, ja poliittinen tahto on ollut molempien ansiota.

Iranin yhteiskunnan avautuessa EU:lla on iso rooli siinä, miten kulttuurivaihto ja kauppa kehittyvät, sanoo Cronberg. Mahdollinen lähentyminen riippuu luonnollisesti myös toisen osapuolen tahdosta.

– Iran on avainasemassa sille, että maat voivat tehdä yhteistyötä. Euroopan sanktioiden poistaminen avaa jossain vaiheessa markkinat Irakiin eurooppalaisille yrityksille, uskoo Cronberg.