1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Suurlähettiläs Kreikasta: Näyttää siltä, että raivo on kasvussa

Tilanne Kreikassa on hämmentynyt ja epätietoinen, Suomen Ateenan-suurlähettiläs Pauli Mäkelä sanoo. Kreikasta keskustelivat Ylen aamu-tv:ssä myös kansanedustajat Sampo Terho ja Timo Harakka.

Ylen aamu
Nainen polttaa Syrizan lippua.
Tunnelmia Kreikasta kuvaili suurlähettiläs Pauli Mäkelä. Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta keskustelivat Aamu-tv:ssä kansanedustajat Sampo Terho perussuomalaisista ja Timo Harakka SDP:stä.

Suomen Ateenan-suurlähettiläs Pauli Mäkelä kertoo, että tilanne Kreikassa on uskomattoman tiukka ja vakava ja ihmiset ovat äimistyneitä.

– Näyttää siltä, että raivo on kasvussa, Mäkelä sanoi Ylen aamu-tv:n puhelinhaastattelussa tiistaina.

Hän kuvasi tilannetta myös hämmentyneeksi ja epätietoiseksi.

Puolentoista viikon takaisessa kansanäänestyksessä selvä enemmistö kreikkalaisista sanoi "ei" velkojamaiden lainaehdoille, mutta EU-maiden eilinen eli maanantainen neuvottelutulos merkitsi Kreikalle entistä tiukempia ehtoja.

Mäkelä uskoo, että reaktioita on tulossa lisää, kun kreikkalaisten tieto tilanteesta alkaa kertyä.

– Ei tätä niellä, eikä tätä hyväksytä. On ilmoitettu jo lakoista, eilen illalla on ollut jo mielenosoituksia.

Mäkelän mukaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on tänään tiistaina menossa omaan parlamenttiryhmäänsä, jossa tämän pitäisi saada lupa mennä eteenpäin.

– Kahden päivän aikana pitäisi säätää koko joukko lainsäädäntöä, jolla muutettaisiin hyvin keskeisiä asioita ja talouselämään ja ihmisten elämiseen liittyviä seikkoja, kuten arvonlisäveron muutoksia tai jopa eläkkeisiin liittyviä päätöksiä.

– Kreikkalaiset ovat kokeneet paljon viiden kuuden vuoden aikana, ja tämäkin nyt siihen päälle. Sanoisin, että ei tätä päätöstä ilolla vastaanoteta, päinvastoin, kuten sanoin, reaktioita alkaa olla jo ja varmasti niitä tulee lisää, Mäkelä sanoi.

Terho: Euroryhmä ei ole avustusjärjestö

Eduskunnan suuren valiokunnan jäsen, kansanedustaja Sampo Terho (ps.) totesi aamu-tv:n studiokeskustelussa, että Kreikan kansa on ikään kuin jäänyt oman hallintonsa uhriksi, muun muassa siinä, kuinka poukkoilevasti valtaapitävä Syriza-puolue on hoitanut maansa asiaa.

– Ensin he vievät kansanäänestykseen tämän asian, saavat "ei"-vastauksen, sitten he tulevat seuraavalla viikolla EU-huippukokoukseen, hyväksyvät paljon tiukemman sopeutusohjelman ja yrittävät viedä sen kotimaassaan läpi.

Terho arvioi, että on mahdotonta sanoa, miten ehdoille ja niiden toteuttamiselle Kreikassa käy. Syrizan kanssa hallituksessa oleva Itsenäiset kreikkalaiset on jo ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä Brysselissä saavutettua sopimusta.

Kansanedustaja ja niin ikään suuren valiokunnan jäsen Timo Harakka (sd.) vastasi Terhon Syriza-kritiikkiin aamu-tv:ssä ja sanoi, että häntä häiritsevät syyttely ja vastakkainasettelu, joka Kreikan ja euroryhmän välille on puhjennut.

Harakan mukaan on selvää, että Kreikka on itse tuhonnut taloutensa, mutta siihenkin pitäisi kiinnittää huomiota, onko euroryhmä kyennyt auttamaan kreikkalaisia ja tuonut maan talouteen "mitään positiivista" viiden viime vuoden aikana.

– Täytyy sanoa, että tämä tiukka leikkausohjelma on entisestään kuristanut kreikkalaisten asemaa, Harakka sanoi.

Euroryhmä ei ole avustusjärjestö, vaan kriisiapu annetaan muualta, jos sellaista tarvitaan, Terho vastasi.

"Siinä lienee välillänne väärinkäsitys"

Harakka kommentoi aamu-tv:n keskustelun lopuksi perussuomalaisten puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin eilistä lausuntoa (siirryt toiseen palveluun) siitä, että oppositio olisi suuressa valiokunnassa ollut kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta valmis hyväksymään Kreikan viimeviikkoisen esityksen neuvottelujen pohjaksi.

– Minkä takia Timo Soini väittää julkisesti, että me olemme suuressa valiokunnassa halunneet tehdä Kreikan kolmannen lainapaketin? Harakka kysyi Terholta.

– Sitä voi kysyä suoraan häneltä, Terho totesi ja jatkoi:

– Siinä lienee teidän välillänne jonkinlainen väärinkäsitys. Oleellista on se, kuinka tästä eteenpäin.

Harakka sanoi Terholle, että perussuomalaisten johdolla ollaan menossa tilanteeseen, jossa valmistaudutaan lisäämään Suomen vastuita Kreikan veloista, ja "on jännittävää nähdä, kuinka te siitä selviätte selityksinenne pitkin syksyä".

Terho tähdensi, ettei mitään ratkaisua ole toistaiseksi tehty.

– Me katsotaan, mimmoinen tulee tästä Kreikan ratkaisusta ensin, ja sitten sen jälkeen, mitä on tarjolla.

Lue seuraavaksi