1. yle.fi
  2. Uutiset

Diplomaattilähteet: Ydinsopu syntynyt

Useat uutistoimistot ovat siteeranneet sekä iranilaisia että länsimaisia diplomaattilähteitä, jotka sanovat, että Iranin ydinneuvotteluissa on päästy sopimukseen. Sopu olisi ilmeisesti syntynyt myös Iranin sotilaskohteisiin tehtävistä tarkastuksista. Sovusta on ilmeisesti tarkoitus ilmoittaa lehdistötilaisuudessa myöhemmin tiistaina.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry,Yhdysvaltain energiaministeri Ernest Moniz ja Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry,Yhdysvaltain energiaministeri Ernest Moniz ja Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius neuvottelivat Wienissä Iranin ydinohjelmasta tiistaina.Joe Klamar / AFP

Uutistoimisto Reutersin siteeraaman iranilaisen diplomaatin mukaan Iran ja sen kanssa ydinsovusta neuvotelleet ulkovallat ovat päässeet sopuun neuvotteluissa.

Diplomaatti puhui nimettömänä, mutta Reuters sanoi, että se on saanut vahvistuksen toiselta maan diplomaatilta. Reuters siteerasi myöhemmin myös länsimaista diplomaattilähdettä, joka sanoi, että sopuun olisi päästy.

Uutistoimisto Tass viittaa eurooppalaisiin diplomaattilähteisiin ja sanoo sovun syntyneen. Samoin uutistoimisto AP siteeraa länsimaista diplomaattia sovun syntymisestä.

– Raskas työ on tuottanut tuloksen ja olemme päässeet sopimukseen. Jumala siunatkoon maatamme, iranilainen diplomaatti kertoi Reutersille.

– Kompromissi on saavutettu kaikissa neuvottelukohdissa ja tuloksesta ilmoitetaan piakkoin, Tassille puhunut eurooppalainen diplomaatti kertoi.

– Viime yönä tiukkojen aikarajojen puitteissa tehty työ on johtanut loppujen erimielisyyksien sopimiseen, lähde sanoi.

AP:n lähteen mukaan sopu saavutettiin aikaisin tiistaiaamuna.

Euroopan unionin mukaan Iran ja muut neuvotteluihin osallistuneiden valtioiden ulkoministerit viimeisen kokouksen kello 11.30 tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa ja pitävät tämän jälkeen lehdistötilaisuuden. EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherinin ja Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin odotetaan lukevan lehdistölle yhteisen julistuksen neuvottelutuloksista.

EU:n tiedottaja kirjoitti Twitterissä, että neuvotteluosapuolet pitävät viimeisen täysistuntonsa tiistaiaamupäivällä. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja vahvisti saman aikataulun.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Iran hyväksyy, että pakotteet palautettaisiin voimaan, mikäli se rikkoisi sopimusta.

Saman lähteen mukaan YK:n aseiden vientikielto Iraniin pysyy voimassa viiden vuoden ajan. Ohjusrajoitteita ei poistettaisi kahdeksaan vuoteen.

Sopu myös tarkastuksista sotilaskohteisiin

Sopu rajoittaisi Iranin ydinohjelmaa ja mahdollistaisi YK:n tarkastukset maan ydinlaitoksiin. Tarkoituksena on estää Irania kehittämästä ydinasetta. Vastineeksi rajoituksista ja tarkastuksista ainakin osa Iranin-vastaisista pakotteista poistettaisiin asteittain, mukaanlukien YK:n aseidenvientikielto.

Uutistoimisto AP:n vanhemman diplomaattilähteen mukaan YK:n tarkastajat pääsisivät tarkastuskäynneille myös Iranin sotilasydinlaitoksiin. Lähteen mukaan tarkastuksia ei kuitenkaan voisi tehdä ilman aikaisempaa ennakkoilmoitusta, eikä lupaa mahdollisesti edes myönnettäisi välittömästi. Sovun mukaan Iranilla olisi mahdollisuus evätä YK:n pyyntö tarkastuskäynnistä ja sopimusosapuolet ratkaisisivat tarkastuskäynnin kohtalon välimiessovittelussa.

Kompromissi sotilaskohteiden tarkastuksista on silti huomattava edistysaskel Iranin aiemmasta kannasta, jonka mukaan se ei tulisi koskaan päästämään YK:n tai Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajia sotilaskohteisiinsa. Iran on sanonut, että sen sotilaskohteiden tarkastukset olisivat tekosyy sen sotilassalaisuuksien vakoilemiseksi.

Iran on pitkään sanonut, että sen ydinohjelma on suunnattu vain rauhanomaiseen käyttöön. Länsimaat ovat pelänneet Iranin kehittelevän ydinasetta.

Pitkät neuvottelut ydinneuvotteluista ja pakotteista

Iran, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Saksa ja Ranska ovat käyneet Iranin ydinohjelmasta neuvotteluja Wienissä yli kahden viikon ajan. Kaikkiaan neuvotteluja on käyty lähes kahden vuoden ajan.

Sovun löytyminen saattaisi muuttaa Iranin ja länsimaiden suhteita radikaalisti. Viimeisimmät neuvottelut aloitettiin Hassan Rouhanin noustua Iranin presidentiksi vuonna 2013. Tämän jälkeen useampi neuvottelutulokselle asetettu takaraja ehti kulua umpeen ilman sopua.

Tämän vuoden huhtikuussa neuvotteluissa syntyi läpimurto, kun sopimuksen pääpiirteistä päästiin sopuun. Tämän jälkeen kyse on ollut lähinnä teknisistä yksityiskohdista ja erityisesti pakotteiden poistamisen aikataulusta.

Valkoinen talo sanoi maanantaina, että neuvotteluissa on nähty huomattavaa edistystä.

– Mutta joitain avainkysymyksiä on edelleen ratkaisematta, tiedottaja sanoi tuolloin.

– Tyypillisesti vaikeimmat neuvottelukysymykset jäävät viimeisiksi, joten siksi presidentti Obama ei ole halunnut kiirehtiä niiden loppuunsaattamista.

Ydinneuvotteluiden viimeinen istunto on käynnissä. Yle lähettää tiedotustilaisuuden iltapäivällä kokouksen päätyttyä.

Lähteet: Reuters, AFP, TASS, AP

Lue seuraavaksi