1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kenen vika, jos ei Syntipukki vedä kansaa kesäteatteriin?

Syntipukki Frans Esko Ylermi Adalbert Koikkalainen kantaa harteillaan tavaratalon henkilökunnan töppäykset ja asiakkaiden kiukunpuuskat. Onkohan sitten Mikko Kivisen vika, jos Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin Syntipukki ei tuo kansaa katsomoon?

Kulttuuri
Mikko Kivinen
Anne Niskanen / Yle

Mikko Kivisen leveille harteille on kasaantunut tänä suvena monta roolia. Ainakin Hämeenlinnassa, missä mies on ohjaaja, sovittaja ja vielä näytteleekin. Kyseessä on Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin (siirryt toiseen palveluun) esitys klassikkonäytelmästä Syntipukki.

– Olen ohjannut tämän näytelmän monta kertaa, ja omasta mielestäni tämä versio on niistä paras, koska ainakin toivon olevani kehittynyt tässä ammatissa niin, että olen päässyt eteenpäin, Kivinen juttelee harjoitusten lomassa.

Koska kansa kaipaa kunnon komediaa, valitsi Hämeenlinnan kesäteatteria pyörittävä porukka ensimmäiseksi kesäksi takuuvarman näytelmän. Yrjö Soini kirjoitti Syntipukin vuonna 1930 ja siitä on tehty myös kaksi elokuvaa.

– Voin taata, että Agapetuksen Syntipukki on hauska. Tämä ei ole vanhanaikaisesti tehty, vaan olemme pyrkineet tekemään siitä modernin version tässä ajassa.

Kivisellä on kokemusta Syntipukki-näytelmästä myös näyttelijänä, sillä hän on ennenkin ollut henkilöstöpäällikön roolissa.

– Se rooli sopii mulle hyvin, se on sellainen tiukkapipoinen kusipää, Mikko Kivinen nauraa.

Nastaryhmä näyttämöllä

Syntipukki-näytelmässä ovat Kivisen lisäksi mukana Ville Keskilä, Jane Kääriäinen, Kaija Kiiski ja Kalle Pylvänäinen. Ohjaaja Kivinen sanoo, että porukan kemiat toimivat hyvin yhteen.

Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin lavalla Syntipukin näyttelijäkaarti
Anne Niskanen / Yle

– Nasta ryhmä. Olen itse pyytänyt heidät tähän mukaan ja ajatellut, että heidän kanssaan tulen hyvin toimeen, ja lisäksi he ovat hyviä näyttelijöitä.

– Kun he vielä tulevat toimeen keskenäänkin, niin mikäs sen hienompaa.

Kesäteatterin puitteet kunnossa

Mikko Kivinen kehuu Hämeenlinnan kaupunginpuistossa sijaitsevaa kesäteatteria älyttömän hyväksi paikaksi, joka on suhteellisen lähellä keskustaa ja silti täysin omassa rauhassaan.

– Tämä on myös hyvin intiimi tila. Vaikka tänne mahtuu viisisataa katsojaa, niin tämä ei näytä ollenkaan niin isolta, Kivinen sanoo.

– Tämä on hyvä tila näyttelijän ottaa haltuun, koska näyttelijän ei tarvitse kailottaa ja kaikki näkevät hyvin mitä lavalla tapahtuu.

Kivisen mukaan kaupunginpuistossa tuntee olevansa myös tietynlaisen perinteen jatkaja, sillä puistossa on historiallisuuden tuntua.

– Onhan täällä Aleksanterin kivi, Larin-Kyöstin syntymäpaikka ja Laululava, Kivinen muistuttaa.

Agapetuksen Syntipukki saa ensi-iltansa Hämeenlinnan kaupunginpuistossa perjantaina 17. heinäkuuta.