Eläinsuojeluongelmat ovat lisääntyneet – lakia uudistetaan parhaillaan

Suomessa tehdään vuosittain noin 5000 eläinsuojelutarkastusta. Eläinsuojelulain kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Eläinsuojelurikokset lisääntyivät rajusti vuonna 2013 samoin ilmoitusten määrät. Ongelmia esiintyy tuotantoeläintiloilla, turkistarhoilla ja lemmikkien hoidossa.

Suomessa eläinsuojelurikokset jaotellaan kahteen ryhmään. Aktiivisiin tekoihin eli eläimen pahoinpitelemiseen ja liialliseen rasittamiseen sekä laiminlyöntirikoksiin eli eläimet jätetään hoitamatta ja ravitsematta.

­ Eniten muutosta on tapahtunut eläinsuojelurikosten määrässä. Aimo harppaus tapahtui vuonna 2013. Silloin tuli 145 tuomiota käräjäoikeudessa, mikä oli huimasti aiempia vuosia enemmän. Sen mukana eläintenpitokieltojen lukumäärä nousi voimakkaasti, maa­ ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Minna Ruotsalo ​kertoo.

Törkeä eläinsuojelurikos on ollut käytössä vuodesta 2011 ja niitä tuomittiin vuonna 2013 kuusi kappaletta. Yleisin rangaistus on sakko. Sen lisäksi tuomitaan ehdollista vankeutta, ehdollista vankeutta ja oheissakkoja, yhdyskuntapalvelua ja vankeutta.

Toimiiko valvonta? Pari vuotta sitten Kankaanpäässä paljastui hylätty talo, jossa nainen piti kymmeniä kissoja lian ja rojujen keskellä. Eläinsuojelijat olivat vedoneet useaan otteeseen viranomaisiin tuloksetta.Toimiiko valvonta siis eläinsuojelussa riittävästi?

Meillä uudistettiin vuonna 2009 eläinlääkintähuoltolakia ja saimme uusia virkalääkäreitä, jotka keskittyvät eläinsuojeluvalvontaan. Viimeisten kolmen, neljän vuoden aikana valvontamäärät ovat nousseet noin tuhannella kappaleella. Teemme vuosittain noin 5000 eläinsuojelutarkastusta. Se on huima määrä, Ruotsalo laskee.

Valvonta perustuu pitkälti ilmoitusten tekemiseen myös tuotantoeläinten kohdalla. Kansalaisilta ja eri tahoilta edellytetään, että he tekevät ilmoituksen viranomaisille eläinten huonosta hoidosta ja kohtelusta Eläinsuojeluilmoituksia tuli vuonna 2013 huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina on tullut, Ruotsalo toteaa.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä. Ohjausryhmässä toimiva Ruotsalo kertoo, että uudistuksessa tavoittena on parantaa eläimen itseisarvon kunnioitusta.

Eläinten hyvinvoinnista on saatu entistä enemmän tieteellistä tietoa. Eläimen kunnioittaminen ja hyvinvoinnin edistäminen on noussut entistä enemmän keskiöön. Meilläkin suunnitellaan eläimen itseisarvoon perustuvaa kunnioittamista myös laissa, Ruotsalo kertoo.

Mikä on ihmisen vastuu eläimistä? Onko eläimillä tarpeeksi oikeuksia? Ajankohtaisessa kakkosessa erikoislähetys pureutuu eläimen asemaan yhteiskunnassamme. Korkeasaaren eläintarhassa eläimistä puhuvat mm. Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen, Suomen Eläinoikeuspuolueen projektipäällikkö Lotte Suveri ja MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala. Suora lähetys tiistaina 14.heinäkuuta TV2:lla klo 21 ja Yle Areenassa.