Kesälomalla kansanedustaja lukee taloushistoriaa ja suosikkiromaaneja

Yle Etelä-Savo kysyi maakunnan seitsemältä kansanedustajalta, millaisia lukijoita he ovat. Vastaukset paljastavat, että romaanitaiteen ohella tietokirjat ovat monen kansanedustajan sydäntä lähellä. Dekkariin aikoo tarttua kesälomallaan vain yksi edustaja.

kulttuuri
Auki olevia kirjoja.
Juho Liukkonen / Yle

Kansanedustajan kalenteri on useimmiten täynnä myös kesäloma-aikana, mutta moni eteläsavolainen kansanedustaja aikoo siitä huolimatta tarttua kirjaan. Suunnitelmat ovat selvät myös sen suhteen, mikä kirja on lukulistalla ensimmäisenä.

Kaj Turunen (ps.) aikoo suosia kevyttä kesälukemista, mikä tarkoittaa tässä tapauksessa dekkaria. Turunen kertoo olevansa lukemisen suhteen kaikkiruokainen. Suosikkikirja on amerikkalaisen Jim Collinsin kirjoittama Hyvästä paras (2001), jossa pohditaan, miten yritys voi kehittyä parhaaksi mahdolliseksi.

Satu Taavitsainen (sd.) vannoo tietokirjojen nimiin. Hän lukee yhteiskunnallista, poliittista ja psykologista kirjallisuutta. Lempikirja on entisen arkkipiispa John Vikströmin kirjoittama Vapaus ja vakaumus. Kolmen lapsen äiti on tullut lukeneeksi paljon myös lapsilleen, muun muassa Risto Räppääjiä. Seuraavaksi Taavitsainen aikoo tarttua Eva Isakssonin toimittamaan kirjaan Maailman Albert Einsteinin silmin, joka käsittelee Einsteinin ajatuksia rauhasta, tieteestä ja yhteiskunnasta.

Antti Häkkänen (kok.) lukee paljon historiaa, erityisesti taloudellisen kehityksen historiaa. Seuraavaksi hän aikoo lukea Daron Acemoglun ja James Robinsonin kirjoittaman tietokirjan Why Nations Fail, joka kertoo kansakuntien vaurauden kasvuun ja hiipumiseen johtaneista historiallisista tekijöistä. Tavoitteena on lukea myös Nobelin taloustieteen palkinnon vuonna 2002 voittaneen Daniel Kahnemanin työstä kertovan Thinking, Fast and Slow. Tämä siitä huolimatta, että Häkkänen kertoo lukevansa lomalla yleensä "kevyemmin", eli elämäkertoja ja romaaneja. Lempikirja on Ernest Hemingwayn klassikko Vanhus ja meri.

Suurimmaksi kaunokirjallisuuden ystäväksi profiloituu Hanna Kosonen (kesk.). Suomalaisia kirjailijasuosikkeja ovat muun muassa Juha Itkonen, Sofi Oksanen ja Katja Kettu, ulkomaisista tanskalainen Peter Hoeg ja newyorkilainen kirjailijapariskunta Siri Hustvedt ja Paul Auster. Lempikirja on viime kesänä luettu Donna Tartin Tikli, ja seuraavaksi lukulistalla on Tartin esikoinen Jumalat juhlivat öisin. Kosonenkin lukee tietokirjoja, nykyään lähinnä kansanedustajan työhön liittyen. Kahdelle tyttärelleen hän on lukenut muun muassa Tatu ja Patu -kirjoja, muumeja ja Nalle Puheja.

Kansanedustajan työn ohessa maatilaa pyörittävä Jari Leppä (kesk.) tunnustaa, että kalenteri on kesällä niin täynnä, ettei kirjojen lukemiselle jää aikaa. Mutta silloin kun aikaa on, ovat lempikirjoja romaanit ja elämäkerrat.

Yle Etelä-Savo lähetti kyselyn heinäkuun alussa sähköpostitse kaikille maakunnan kansanedustajille. Lenita Toivakka (kok.) ja Heli Järvinen (vihr.) eivät ehtineet vastaamaan.