Tuomenkehrääjäkoit ovat taas täällä

Tuomenkehrääjäkoit ovat jälleen valloittaneet Meri-Lapin puistometsiä. Kummitusmaisiin valkoisiin verkkoihin tuomet verhoavien perhosten toukat saattavat syödä puut paljaaksi, mutta kasvusto ei lehtikatoon kuole.

tuomi
Tuomenkehrääjäkoin toukkien syömiä puita Kemin Karihaarassa.
Eero Säily / Yle

Tuomenkehrääjäkoin esiintymiä on jälleen havaittu Meri-Lapissa. Esimerkiksi Kemissä perhosentoukat ovat verhonneet puistojen tuomia kummitusmaisiin valkoisiin verkkoihin.

Lajin laajoja esiintymiä oli Kemin seudulla useina vuosina 1970-luvulla. Tämä kesä on toinen tällä vuosituhannella, kun tuomenkehrääjäkoita on havaittu laajemmin Lapissa. Tällä kertaa havaintoja on ainakin Rovaniemeltä asti.

Tuomenkehrääjäkoin toukkien tuomiin kutomilla verkoilla on tehtävänsä toukkien koteloitumisen suojina. Toukkia saattaa olla verkkopusseissa kuhisemalla ennen kuin ne koteloituvat verkosta muodostamiinsa kehtoihin.

Verkko myös suojaa toukkia, vaikkakaan linnut eivät juuri kajoa tuomenkehrääjäkoin toukkiin olivatpa ne verkon suojissa tai eivät.

Koteloituneista toukista kuoriutuu loppukesällä perhosia, jotka ovat vaaleita ja noin parisenttisiä. Ne munivat loppukesän aikana tuomen silmuihin ja munista ehtii vielä ennen talvea kuoriutua uusi toukkasukupolvi.

Puiden kasvustoja tuomenkehrääjätoukan esiintymät eivät tuhoa. Useina peräkkäisinä vuosina syödyksi joutunut kasvusto voi kuitenkin kärsiä ja jopa kuolla.

Laji ei syö muuta kuin tuomen lehtiä, mutta kulkiessaan toukat voivat jättää verkonjäänteitä myös muihin kasveihin.