1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vartiainen perussuomalaisille: Ette torju maahanmuuton väärinkäsityksiä

Suomi Areenan suuressa maahanmuuttokeskustelussa kiisteltiin kiihkeästi siitä, mitä Suomeen tulija valtiolle maksaa. Perussuomalaisten Simon Elo väläytti jälleen Suomen eduksi Schengen-alueen sisäisiä rajatarkastuksia.

Pari vuotta sitten Porin SuomiAreenassa kummasteltiin miespaneelien suurta määrää. Kuva: Tiina Länkinen / Yle

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen arvosteli Suomi Areenan lavalla perussuomalaisia maahanmuuttajien niputtamisesta. Suuressa maahanmuuttopolitiikan keskustelussa otettiin yhteen siitä, katsotaanko maahanmuuttoa liian kapeasti vain lähiöongelmien kannalta.

Vartiainen on julkisuudessa puhunut usein työperäisen maahanmuuton vauhdittamisesta.

– Toiset tulevat nimenomaan tehdäkseen töitä. Pakolaiset ovat taas tavalla tai toisella joutuneet lähtemään maasta. Tällä ihmisryhmällä on vaikeuksia sopeutua työmarkkinoille, Vartiainen sanoi tiistaina Porissa perussuomalaisten järjestämässä maahanmuuttokeskustelussa.

– Minusta ette aina riittävästi tee tätä eroa. Kansan suussa maahanmuutto on somalimaahanmuuttoa, ja te ette riittävästi torju tätä väärinkäsitystä.

Paneeliin kuulunut dosentti Ismo Söderling toi keskusteluun Ruotsin työperäisen maahanmuuton luvut. Esimerkillä hän pyrki osoittamaan, että muuttotilastojen kärjen maat menestyvät taloudellisesti.

– 70-80 prosenttia Ruotsin työvoiman kasvusta perustuu maahanmuuttoon, Söderling sanoi.

Perussuomalainen kansanedustaja Simon Elo tyrmäsi luvun merkityksen.

– Lyhyellä aikavälillä tällaisia lukuja voi varmasti löytyä. Yhtä kaikki tutkimukset tulevat siihen tulokseen, että Ruotsin maahanmuutto maksaa kymmeniä miljardeja, Elo perusteli.

– Ihmiset ovat arjessaan nähneet, että vapaalla liikkuvuudella on varjopuolensa. Ajatellaan vaikka kerjäläisiä.

Elo väläytti aiemminkin julkisuudessa esittelemäänsä kantaa, että olisi Suomen etu harkita Schengen-alueen sisäisiä rajatarkatuksia.

Syrjäytymiseen eri näkemykset

Vartiainen ja Elo sanailivat myös rikostilastoista, joissa Vartiaisen mukaan perussuomalaiset näkökannat ovat olleet niin ikään värittyneitä, kun esimerkiksi henkilöön kohdistuvat rikokset ovat edelleenkin kantasuomalaisten suureksi osaksi tekemiä.

– Se että meillä on väkivaltaa omasta takaa, ei tarkoita sitä, että sitä kannattaa tuoda muista maista lisää, Elo heitti.

Perussuomalaisille maahanmuuttotutkimusta tehnyt tutkija Samuli Salminen huomautti tuleviin sukupolviin liittyvistä riskeistä.

– Maahanmuuttajanuorilla on viisinkertainen syrjäytymisprosentti. Ei tämä pelkkää menestystarinaa ole.

Dosentti Ismo Söderling vetosikin siihen, että maahanmuuttajien kotouttamiseen sitten panostettaisiin enemmän.

– Ei ole mitään järkeä, että kielikoulutukseen joutuu jonottamaan vuodesta kahteen. Tällä tavalla homma saadaan luistamaan eikä siten, että ihmisiä säilötään vastaanottokeskuksiin ja koteihinsa.