Gunvor myy valtaosan Baltian öljyterminaalista venäläiselle liikemiehelle

Viime vuonna öljyjätin suuromistaja Gennadi Timtšenko myi osuutensa yhtiöstä, koska hän joutui Yhdysvaltain pakotelistalle.

talous

Sveitsiläinen öljykauppayhtiö Gunvor on myynyt suurimman osan Suomenlahden etelärannalla sijaitsevasta Ust-Lugan öljyterminaalista. Ostaja on venäläinen liikemies Andrei Bokarev. Financial Times -lehden mukaan kaupan myötä Bokarev omistaa 74 prosenttia Ust-Lugan terminaalista. Kauppahintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Ust-Lugan öljyterminaalin uusi enemmistöomistaja Andrei Bokarev on venäläinen miljardööri, jonka aikaisemmat liiketoimet liittyvät muun muassa hiilen louhintaan ja raideliikenteeseen.

Gunvor vähentää kaupalla omistuksiaan Venäjällä. Financial Timesin mukaan sveitsiläinen öljyjätti sai aikaisemmin puolet tuloistaan Venäjän markkinoilta, mutta tulot ovat hiipuneet viime vuodesta alkaen.

Yksi Gunvorin perustajista ja entinen suuromistaja Gennadi Timtšenko myi viime vuonna oman osuutensa yhtiöstä toiselle suuromistajalle, ruotsalaiselle liikemiehelle Torbjörn Törnqvistille. Kauppa tehtiin vain päivää ennen kuin Gennadi Timtšenko lisättiin Yhdysvaltojen pakotelistalle sen jälkeen kun Krimin niemimaa oli liitetty Venäjään.

Timtšenkolla on Suomen kansalaisuus, ja hän on osaomistajana Helsinki Arenassa ja jääkiekkojoukkue Jokereissa.