Iranin historiallinen ydinsopu virallisesti julki

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puhuivat historiallisesta ydinsopimuksesta toivon merkkinä vaikeina aikoina.

Iranin ydinsopimuksen neuvotelleet valtiomiehet kokoontuivat yhteiskuvaan Wienissä tiistaina iltapäivällä. Kuva: Carlos Barria / AFP

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarif ovat julkistaneet Iranin ydinsopimuksen syntymisen virallisesti Wienissä.

– Tämä sopu edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, Mogherini sanoi julistaessaan historiallisen sopimuksen syntyä.

Mogherinin mukaan sopimus kokonaisuudessaan julkistetaan myöhemmin tiistaina.

– Tämä on kaikille osapuolille hyvä sopimus. Tämä on tapa lopettaa kriisi, joka on kestänyt yli kymmenen vuotta.

Iranin ulkoministeri jatkoi Mogherinin puheenvuoroa ja toisti täsmälleen saman puheen persiaksi.

Mogherini ja Zarif puhuivat tiedotusvälineille myös ennen neuvotteluosapuolten viimeisen täysistunnon alkua. Zarif kiitti ennen ministereiden viimeistä kokousta kaikkia neuvotteluissa mukana olleita.

– Uskon, että tämä on historiallinen hetki. Saavutimme ratkaisun, joka ei ole täydellinen kenellekään, mutta joka on eduksi kaikille, Zarif sanoi.

– Tämä olisi voinut olla toivon loppu, mutta nyt voimme aloittaa sen uuden luvun.

Mogherinin mukaan sopu on raskaan työn tulosta.

– Haluaisin kiittää kaikkia tämän pöydän ääressä istuvia, Mogherini sanoi viitaten kokouspöydän ympärillä istuneisiin neuvotteluihin osallistuneiden maiden edustajiin.

– Haluaisin kiittää myös kaikkia taustajoukkojamme, kaikkia, jotka ovat työskennelleet päivien, viikkojen ajan, yötä päivää kuukausien ja vuosien ajan, Mogherini sanoi.

– Tämä on päätös, joka voi avata uuden suunnan kansainvälisissä suhteissa. Tämä on toivon merkki maailmalle ja sellaista tarvitaan näinä aikoina, Mogherini sanoi.