1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näistä asioista löytyi sopu Iranin ydinaseneuvotteluissa

Iranin, Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Kiinan, Venäjän ja Saksan neuvottelujen tärkein tavoite on estää Irania kehittämästä ydinasetta. Vastineeksi ydinohjelmasta luopumisesta Iranin vastaisia taloudellisia pakotteita aletaan purkaa asteittain ja maan odotetaan vapautuvan hiljalleen eristyksestä. Iran saisi myös käyttöönsä ulkomaille jäädytettyjä varojaan. Sopimukseen mukaan pakotteet voidaan palauttaa 65 vuorokaudessa, jos Iranin havaitaan rikkovan sopimusta. Yle Uutiset kokosi sopimuksen avainkohtia eri lähteistä:

Ulkomaat
Iranin entinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailemassa Natanzin uraaninrikastuslaitoksessa maaliskuussa 2007.
Iranin entinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili Natanzin uraaninrikastuslaitoksessa maaliskuussa 2007.Iranin presidentin toimisto/ EPA

Pakotteiden purkaminen

Yhdysvaltain, YK:n ja EU:n pakotteita aletaan purkaa asteittain, kun Iranin todetaan toteuttaneen sopimuksen ehdot. Käytännössä pakotteet alkaivat helpottaa vuoden 2016 alusta. Yksipuolisia pakotteita, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain ja Iranin välistä siviililentoliikennettä koskevat rajoitukset puretaan kuitenkin välittömästi. Myös EU:n asettamia yksipuolisia pakotteita puretaan heti. Myös Turkki ilmoitti aloittavansa kaupankäynnin Iranin kanssa välittömästi. Mikäli sopimus on pantu käytäntöön, Iran saisi haltuunsa 100 miljardia dollaria jäädytettyjä varoja.

Asevienti ja ohjusteknologia

PMD:tä koskevat sopimuskohdat ovat olleet erityisen problemaattisia. Sopimuksen mukaan Iranin tulisi tehdä selkoa IAEA:lle aiemmin tekemästään ydintutkimuksesta. Asekauppaa koskevat rajoitukset poistuvat viiden vuoden kuluttua, ohjusteknologiaa koskevat rajoitukset kahdeksan vuoden kuluttua. Jos IAEA katsoo sopimusehtojen täyttyneen asekieltojen purkua voidaan aikaistaa. Asetarvikkeita voidaan kuitenkin viedä ja tuoda tapauskohtaisesti YK:n turvallisuusneuvoston luvalla.

Ydinohjelmaa koskevien rajoitusten kesto

Iranin ydinohjelmaa rajoitetaan 15 vuotta ja siihen myönnetään lievennyksiä kymmenen vuoden jälkeen.

*Sentrifugit *

ovat laitteita joilla voidaan rikastaa uraania. Iran karsii niitä rajusti, kaksi kolmannesta nykyisestä.

Iran suostuu vähentämään sentrifugien määrää kahdessa laitoksessa, Natanzisssa ja Fordowissa noin 6000:een. Nykyisin sentrifugeja on 19000. Sopimuksen mukaan aktiivisena voi seuraavien kymmenen vuoden aikana olla runsaat 5000 laitetta Natanzissa. Fordowin laitoksen toiminta loppuu käytännössä kokonaan.

Kehitys ja tutkimus

Iran saa valvotusti jatkaa uraanin rikastamista IR-2 IR-4, IR-5, IR-6 ja IR-8- sentrifugeilla.

Tarkkailu ja verifikaatio

IAEA:n tarkastajille taataan Iranin mukaan rajoitettu pääsy ydinlaitoksiin. Iran haluaa kuitenkin rajoittaa erityisen tarkasti pääsyä sotilaallisiin instituutioihin ja sallii tarkastukset ainoastaan niiile maille, joilla on diplomaattisuhteet Iraniin.

Uraanivarastot

Iran vähentää matala-aktiivisen uraanin varastojaan 8700 kilosta 300 kiloon seuraavien viiden vuoden aikana. Varastoja on määrä laivata ulkomaille. Yksi mahdollinen määränpää ylimääräiselle uraanille on sopimuksen mukaan Kazakshtan. Myös Venäjä on valmis ottamaan vastaan matala-aktiivista uraania ja toimittamaan vastineeksi. luonnonuraania. Tämä koskee erityisesti lääketieteellisiin ja teollisiin tarkoituksiin uraanin tuotantoaan soveltavan Fordowin uraanivarastoja.

Arakin reaktori

Iran muuttaa Arakin raskasvesireaktorin toimintaa. Arak sijaitsee 240 kilometriä Teheranista kaakkoon. Arakissa on mahdollista tuottaa plutoniumia sotilaallisiiin tarkoituksiin. Arakissa keskitytään rauhanomaiseen tutkimukseen ja lääketieteelliseen isotooppien tuotantoon.

Lue seuraavaksi