Vekkulit vuorisudet muuttivat Ranuan eläinpuistoon – Video susien touhuista ja ruokinnasta

Ranuan eläinpuistoon suunnitellaan uutta Aasia-osiota. Sen ensimmäiset asukit ovat kesäkuun lopussa saapuneet vuorisudet eli dholet. Muita eläimiä ei ole vielä päätetty. Ranuan eläinpuisto haastaa yleisöä keksimään uusille asukkaille nimet.

Kotimaa
Vuorisudet
Vuorisudet tarkkailevat ympäristöään mökin päältä.Meri Marjala / Yle
Vuorisudet
Yleisö pääsee seuraamaan vuorisusien ruokintaa kerran päivässä. Ne tietävät, milloin ruokinta-aika alkaa. Video: Meri Marjala / Yle
Vuorisudet
Eläinpuistossa kävijää Esa Hietikkoa ja eläintenhoitajaa Miia Varankaa haastattelee Meri Marjala.

– Katsokaa kettuja! kuuluu aitauksen ympäriltä. Aitauksessa tepastelee kuusi hyvin ketunnäköistä koiraeläintä, mutta ne eivät ole kettuja vaan vuorisusia eli dholeja.

Vuorisudet saapuivat Ranuan eläinpuistoon kolme viikkoa sitten.

– Vuorisudet ovat vekkuleita kavereita. Ne ovat todella uteiliaita ja tulevat aivan lähelle aitaa katsomaan ihmisiä, eläintenhoitaja Miia Varanka kertoo.

Kuuden uroksen lauma on tullut Ranualle Bioparc Fuengirolasta Espanjasta. Ne matkustivat ensin lentokoneella Helsinkiin ja sieltä pakettiautolla Ranualle.

Vuorisusi poikkeaa harmaasudesta väritykseltään ja käytökseltään. Niiden lauman hierarkia ei ole yhtä tarkka kuin susilaumassa, sillä johtajahahmo ei tuo rooliaan kovin selkeästi esille. Vuorisusi ei myöskään ulvo. Ne viestivät lauman sisällä esimerkiksi vikisevillä, visertävillä tai viheltävillä äänillä.

Keksi pojille nimet

Ranuan eläinpuistossa elää kuusi vuorisutta, mutta luonnossa ne voivat liikkua jopa 40 yksilön laumoissa. Luonnossa vuorisuden levinnäisyysalue on Intiasta, Mongoliaan ja Etelä-Siperiaan.

Vuorisusipoikia ei ole vielä nimetty, sillä eläinpuisto haastaa kävijät keksimään susille nimet. Vierailun aikana voi jättää yhden nimiehdotuksen lipunmyynnissä olevaan laatikkoon tai eläinpuiston verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Voittajanimet julkistetaan syyskuussa. Nimien keksijät saavat elinikäisen sisäänpääsyn Ranuan eläinpuistoon.

Kylmä sää ei vaikuta eläinpuistoon

Ranuaneläinpuiston kesä on ollut kylmästä säästä huolimatta vilkas. Toimitusjohtaja Tommi Hinnon mukaan heinäkuu on ollut vuodentakaiseen verrattuna vilkkaampi.

Viileä sää ei eläimiä haittaa. Ne ovat aktiivisempia viileällä kelillä kuin paahtavassa helteessä.