1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

PS:n Slunga-Poutsalo: Kolmannen Kreikka-paketin hyväksyminen on mahdollinen

Ehtona on, että Suomen vastuut eivät kasva, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu.

Kotimaan uutiset
Riikka Slunga-Poutsalo (ps) puoluesihteereiden paneelissa SuomiAreena 2015 -tapahtumassa Porissa tiistaina 14. heinäkuuta 2015.
Riikka Slunga-Poutsalo (ps) puoluesihteereiden paneelissa SuomiAreena 2015 -tapahtumassa Porissa tiistaina 14. heinäkuuta 2015.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Jos Suomen sitoumukset eivät kasva, perussuomalaiset ovat valmiita neuvottelemaan kolmannen tukipaketin Kreikkaan, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri. Tämä edellyttää, että Kreikan kolmas paketti mahtuu euromaiden nykyisen hätärahaston EVM:n puitteisiin.

– On mahdollista, että silloin Suomen hallitus lähtee tukemaan, kertoi perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Yle Uutisille.

Jos olisimme yhden asian puolue, silloin se olisi meille kynnyskysymys.

Riikka Slunga-Poutsalo

– Jos edellinen hallitus on ne rahat [vakausmekanismiin] pistänyt, niiden rahojen käyttö ei ole enää meidän päätettävissämme.

Kreikan kolmannesta paketista syntyi sopu Brysselissä maanantaina. Mittava apupaketti pannaan liikkeelle, jos Kreikka täyttää tiukat ehdot. Poikkeuksellisesti Suomen hallitus pohtii kantaansa vielä kertaalleen, vaikka Kreikka hyväksyisi ehdot.

Kreikalta odotetaan vastauksia maahan tehtävistä uudistuksista keskiviikkona.

– Olemme tottuneet siihen, että Kreikasta tulevat vastauspaperit ovat vähän semmoisia ja tämmöisiä. Vasta sen jälkeen pystytään katsomaan se, riittääkö vastaus meille Suomen hallitukselle, sanoo Slunga-Poutsalo.

Hallitusohjelman mukaan Suomen vastuut eivät saa kasvaa. Kreikka-kannoissaan jyrkin perussuomalaiset on ollut suoraan pelastuspakettipolitiikkaa vastaan. Slunga-Poutsalon mukaan kyse ei ole siitä, että perussuomalaiset olisi jäämässä yksin hallituksessa.

– Mistä on syntynyt sellainen käsitys, että siellä yksin oltaisiin tälläkään hetkellä? Siellä on kolme puoluetta, jotka ovat yhdessä muodostaneet kannan, jonka takana ne kaikki seisovat. Sitä viedään eteenpäin keskiviikon jälkeenkin.

Slunga-Poutsalo kiistää, että tukipaketti olisi perussuomalaisille hallituskysymys.

– Jos olisimme yhden asian puolue, silloin se olisi meille kynnyskysymys, puoluesihteeri sanoo.

SDP:n kollega paheksuu salamyhkäisyyttä

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan demareiden kanta Kreikka-tukeen on käytännössä sama: Paketti voidaan antaa, mutta lisävastuita ei voi myöntää. On siis pärjättävä sillä, mitä euromaiden yhteisesti rahoittamasta EVM-mekanismista löytyy.

– Siellä on vakausrahastossa jo nyt varoja. Olisihan se järjetöntä jättää Kreikka nyt yhtäkkiä yksin ja olla neuvottelematta, Paananen sanoo.

Suomen hallitus ei kertonut, mitä ehtoja Suomi edellytti Kreikalta maanantaisessa Brysselin-kokouksessa.

– Kritisoimme sitä, että emme saaneet hallitukselta tarpeeksi tietoa, mitä hallitus tosiasiassa ajoi, Paananen kertoo.

– Nyt kun neuvottelut mahdollisesti alkavat, olisi hyvä, että hallitus kertoisi millä korteilla se oli keskusteluissa mukana.

Lue seuraavaksi