1. yle.fi
  2. Uutiset

AC/DC tuo vipinää liikenteeseen: julkisilla tarjolla lisävuoroja ja takseja paikalla toista sataa

Julkinen liikenne on varautunut lisävuoroilla ensi viikon AC/DC-konserttiin Hämeenlinnassa. Muun muassa junat ja kaukoliikenteen linja-autot kulkevat yöllä konsertin jälkeen muun muassa Helsingin, Tampereen, Lahden ja Turun suuntaan.

liikenne
Taksiautoilija taksinsa vieressä
Tiina Kokko / Yle

AC/DC-keikan 50 000 konserttikävijästä muodostuva yleisömeri, näkyy ja kuuluu Hämeenlinnassa. Kun konserttiin on aikaa viikko, on hyvä alkaa jo miettiä millä kulkupelillä aikoo kaupunkiin tulla ja sieltä lähteä.

ExpressBus (siirryt toiseen palveluun) ja VR (siirryt toiseen palveluun) ovat varautuneet megakonserttiin öisillä lisävuoroilla.

Pekolan Liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola on tyytyväinen siihen, että myös ExpressBussien osalta onnistuttiin järjestämään yölle lisää paluuvuoroja Lahden, Tampereen, Helsingin ja Turun suuntaan.

– Nehän tässä ovat olleet ongelmana, yön lisäpaluuvuorot. Kun on arkipäivä, eikä Hämeenlinnasta ole paluuvuoroja juna- ja linja-autoliikenteelle ja ne pitää erikseen järjestää.

Lammin kautta Lahteen, Tampereelle, Helsinkiin ja Forssan kautta Turkuun kulkevat ExpressBussit pysähtyvät myös välipysäkeillä, joten matkan varrelta pääsee kyytiin ja pois kyydistä.

Bussien lisävuorolla kulkeminen edellyttää kuitenkin sitä, että bussiin on ostanut meno-paluu-lipun. Tällainen matkapaketti oli vaatimus sille, että lisävuoroille saatiin lupa, kertoo Risto Pekola.

Myös monet hotellit ja muut tahot ovat järjestäneet Hämeenlinnaan omia kuljetuksia asiakkailleen.

Toista sataa taksia valmiina

Takseille ja kyyditsijöille löytyy Hämeenlinnasta oma drop off -piste (siirryt toiseen palveluun), jonne kyytiläiset voidaan jättää tai heidät sieltä noutaa. Myös tästä pisteestä on vielä käveltävää itse Kantolan tapahtumapuistoon.

Taksit varautuvat Hämeenlinnan seudulla kiireiseen keskiviikkoon. Itse asiassa taksit ottavat asemansa jo tiistaina.

– Ja torstaina ruvetaan hellittelemään, nauraa Hämeenlinnan Taksiautoilijoiden puheenjohtaja Pekka Saarinen.

– Kyllähän lähikunnista ja asemapaikoilta on tarkoitus pyytää autoja apuun. Kyllä me tänne vähän toista sataa autoa saadaan.

"Leuka pystyssä mennään"

Pekka Saarinen arvioi, että kiireisin aika taksien kannalta on konsertin päättyminen. Silloin massa lähtee vyörymään Kantolan tapahtumapuistosta kohti kaupunkia.

Kun konsertti loppuu, tunti menee hallitusti kaaoksessa ja loppu on sitten hallitsematonta kaaosta.

Pekka Saarinen

Saarinen toivookin matkustajilta pitkää pinnaa.

Tässä taannoin Saarinen kysyi porilaisilta taksiautoilijoilta vinkkejä siitä, miten toimia, kun yleisö ryöpsähtää kaupunkiin konsertin jälkeen.

– Kun konsertti loppuu, tunti menee hallitusti kaaoksessa ja loppu on sitten hallitsematonta kaaosta, paljastaa Saarinen vastauksen, jonka sai Pori Jazzeilla kokemuksensa hankkineilta taksiautoilijoilta.

Pekka Saarinen myöntää, että taksiautoilijoilla on hieman sekavat tunteet konsertin suhteen, sillä koetus on yleisömäärältään laatuaan ensimmäinen.

– Mutta kyllä tässä leuka pystyssä mennään.

Koska keskiviikkona 22. heinäkuuta järjestettävä AC/DC-konsertti on Hämeenlinnan ensimmäinen megakonsertti, kaikki kokemus ja oppi kerätään taksiautoilijoidenkin taholta talteen tulevia konsertteja varten.

Auto Visamäkeen

Jos kuitenkin aikoo saapua Hämeenlinnaan omalla autolla, silloin hyvä vaihtoehto on jättää auto Hämeenlinnassa esimerkiksi Visamäkeen (siirryt toiseen palveluun), jonne perustetaan ylimääräinen pysäköintialue. Sieltä on järjestetty bussikuljetus lähemmäksi konserttialuetta.

Kaiken kaikkiaan Hämeenlinnan keskustassa parkkipaikkoja (siirryt toiseen palveluun) on rajallinen määrä. Kantolassa pysäköintiä on rajoitettu konsertin rakentamisen ja purkamisen aikana. Myös lähiteitä suljetaan liikenteeltä jo konserttipäivää edeltävänä päivänä.

Joka tapauksessa konserttialueelle pääsy vaatii joko kävelyä tai pyöräilyä kolmisen kilometriä Hämeenlinnan keskustan tuntumasta. Siksi matkan taittamiseen kannattaa varata aikaa ja hyvät kengät.

Lue seuraavaksi