Perälaudasta se ajatus lähti – nyt ympärille on entisöity vuoden 1926 avolava-Ford

Oululainen Kauko Piirainen kunnostaa vuoden 1926 avolava-Fordia. Autosta jäi aikoinaan jäljelle vain perälauta, muut osat on kerätty ympäri maailmaa. Entisöinti alkaa olla valmis ja auto ajokunnossa.

Kotimaa
Oululainen Kauko Piirainen entisöi vuoden 1926 avolava-Fordia.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

80-vuotias mobilisti Kauko Piirainen on ollut aina vanhojen kulkuneuvojen harrastaja ja entisöijä. Viimeisin kunnostusprojekti, vuoden 1926 avolava-Ford on sähkötöitä vaille valmis.

Piiraisen vanhemmilla oli vastaavanlainen auto 1930-luvun lopulla. Muisto autosta on säilynyt kaikki nämä vuodet ja viitisen vuotta sitten Piiranen kaivoi alkuperäisen, talteenotetun perälaudan liiteristä esille ja aloitti auton kokoamisen sen ympärille.

– Muistan vielä kuin eilisen päivän kun istuin autossa ja miten minä leikin siellä. Romumiehelle se sitten myytiin ja miten hän nakkasi lavan pois ja sanoi, että hän ei puuta osta!

– Viisi vuotta sitten ajattelin, että nyt tähän ruvetaan tekemään auto, alkuperäisen perälaudan ympärille. Tiedä vaikka olisi viimeinen kunnostusprojekti, miettii Piiroinen.

Viisi vuotta sitten ajattelin, että nyt tähän ruvetaan tekemään auto, alkuperäisen perälaudan ympärille.

Kauko Piirainen

Kulkuneuvojen entisöinti on verissä

Kauko Piirainen oli perustamassa Oulun Automuseota 1970-luvun lopulla. Vastikään 80 vuotta täyttänyt mobilisti ei kunnosta kulkuneuvoja myyntitarkoituksella.

Piiraisen tallista löytyvät muun muassa rättisitikka, kuplavolkkari, 7 traktoria ja ainakin 4 moottoripyörää sekä automuseolla esillä oleva Ford T- sekin vuosimallia 1926.

Ajoneuvot Piirainen kunnostaa ajatuksella että ne on tehty ajettaviksi.

– Ajoneuvon ulkonäkö ei ole tärkeintä vaan se, että se käy ja kulkee omin voimin. Se on pääasia, kertoo Piirainen.