IAEA:n suomalaisjohtaja Iranin ydinsovusta Yle Uutisille: "Valvontatoiminta on täydessä vauhdissa"

Tero Varjoranta uskoo IAEA:n pystyvän valvomaan sopimuksen toteutumista. 

Ulkomaat
IAEA:n apulaispääjohtaja Tero Varjoranta
IAEA:n apulaispääjohtaja Tero Varjoranta on paljon vartijana Iranin ydinohjelmakiistassa.Herbert Neubauer / EPA

IAEA:n varapääjohtaja Tero Varjoranta on tämän päivän sopimukseen syystäkin tyytyväinen. Neuvotteluja on käyty toistakymmentä vuotta, kissa- ja hiirileikki IAEA:n tarkastajien kanssa kesti vuosia.

Wienistä tavoitettu Varjoranta sanoo Yle Uutisille, että sopimuksen syntymistä ja neuvottelukierrosten vauhdittumista edistivät monet tekijät, kuten maailman poliittinen ja taloudellinen tilanne.

– Kaksi tänä aamuna tehtyä sopimusjärjestelyä, IAEA:n ja Iranin välillä ja Iranin ja E3+3:n välillä tehty antavat erittäin hyvät avaimet ratkaista tämä kysymys.

Varjoranta selvittää, että sopimuksen keskeiset kohdat liittyvät uraanin rikastamiseen.

– Iranin uraaninrikastuskapasiteetti putoaa huomattavasti, samoin varastoissa olevan rikastetun uraanin määrä. Maanalaisessa Fordowin laitoksessa ei enää käsitellä eikä rikasteta uraania lainkaan. Arakin reaktori muutetaan jatkossa plutoniumia vähemmän ja hitaammin tuottavaksi reaktoriksi. Myös ohjelman läpinäkyvyys paranee, saamme paremmat välineet valvoa, että kaikki materiaali Iranissa on rauhanomaista. Puhutaan niin sanotusta lisäpöytäkirjasta, jonka tuoma lisä on tärkeä IAEA:n työlle.

Iran tekee selkoa ohjelmistaan elokuun puoliväliin mennessä

Tero Varjorannan mukaan Iranissa on ollut IAEA:n henkilöstöä neuvottelujen ajan. Nyt toimintaa tehostetaan. Ensimmäinen tärkeä etappi on elokuun puoliväli.

– Tuohon ajankohtaan mennessä Iranin on tehtävä selkoa historiaansa liittyvistä mahdollisista ydinaseisiin liittyvistä asioista. Selvitystä käydään läpi kuukauden ajan ja syyskuun puolivälin jälkeen iranilaisten asiantuntijoiden kanssa käydään läpi mahdollinen ydinasehistoria lokakuun puoliväliin mennessä. Valvontaa tehostetaan, meillä on toiminta nyt täydessä vauhdissa.

Varjoranta luonnehtii neuvotteluja käydyn koko ajan rakentavasti teknis-poliittisessa ympäristössä. Tekniset asiat ovat olleet koko ajan varsin selkeitä, kertoo Varjoranta. Hän tähdentää, että vaikeiksi osoittautuneisiin sanktiokysymyksiin IAEA ei ole puuttunut.