Vastaanottokeskusten paikkamäärät kaksinkertaistuneet Pohjois-Suomessa

SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen paikkamäärä on yli kaksinkertaistunut vuodentakaisesta. Kemin lisäksi myös muualla pohjoisessa Suomessa vastaanottokeskuksia on laajennettu. Syynä on pakolaisvirtojen kasvaminen.

Kotimaa
Maahanmuuttajia Takajärvellä.
Heidi Hannukainen / Yle

Pohjois-Suomen vastaanottokeskusten paikkamäärät ovat kasvaneet reilusti. Esimerkiksi SPR:n Kemin ja Rovaniemen keskusten paikkamäärät ovat yli kaksinkertaistuneet vuoden takaisesta.

Kemissä on tällä hetkellä käytössä 250 paikkaa, elokuussa määrä nousee 300:een. Vielä vuosi sitten Kemin vastaanottokeskukseen oli sijoitettuna 120 turvapaikanhakijaa.

Syynä on pakolaisvirtojen kasvaminen. Viime vuonna Suomeen tuli noin 3 500 turvapaikanhakijaa, tänä vuonna määrän arvioidaan kasvavan yli kaksinkertaiseksi.

– Maahanmuuttoviraston arvio on, että turvapaikanhakijoita tulee tänä vuonna 7000 - 8000, mahdollisesti enemmänkin, kertoo SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen johtaja Pirkko Rytkönen.

Murto-osa Ruotsin määristä

Suomeen tulijat ovat saapuneet Välimeren yli Libyasta Italiaan. Jo viime vuonna pakolaisvirrat ylsivät Ruotsiin, johon saapui yli 80 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna osa Ruotsiin saapuneista on jatkanut matkaansa Suomeen saakka.

– Suurimmat turvapaikanhakijaryhmät ovat lähtöisin Somaliasta ja Irakista, josta on tullut paikallisia arabeja, ei niinkään kurdeja, kertoo Rytkönen.

Takajärvelle ja Tervaharjulle

Myös Kemiin on saapunut paljon Irakin arabeja ja somalialaisia. Turvapaikanhakijoille on löytynyt majapaikka suhteellisen helposti.

– Kaupungin kiinteistöyhtiö Itätuulella on ollut majoitusreserviä eli tyhjillään olevia asuntoja. Pääosa turvapaikanhakijoista sijoitetaan Takajärvelle ja Tervaharjulle, sanoo Rytkönen.

Kemissä on enimmillään ollut 300 turvapaikanhakijaa.