Poliisitarkastaja: Suomessa tuskin on eläinbordelleja – "Sitähän ei tiedä, mitä eläinsuojissa tapahtuu"

Vaikka eläinseksi on Suomessa laillista, eläinbordelleja ei poliisin tiedossa ole.

Zoofilia
Karsina
YLE / Milla Holm

Poliisihallituksen eläinsuojeluasioista vastaava tarkastaja Ari Järvenpää ei ole uransa aikana törmännyt epäilyihin eläinseksistä. Vaikka eläimiin sekaantuminen on Suomessa yhä laillista, ei esimerkiksi eläinbordelleista ole poliisilla havaintoja.

– 90-luvulla muistan, että puhuttiin tällaisesta. Eläinseksihän poistettiin rikoslaista 1971. Mutta en muista, että eläinbordelleista olisi koskaan ollut mitään epäilyjä, Järvenpää sanoo.

– Jos joku jossain eläinsuojassa sellaista (eläinseksiä) harrastaa, niin sitähän ei voi tietää.

Tanskassa eläinseksi kriminalisoitiin nimenomaan esiin tulleiden eläinbordelliepäilyjen takia. Suomessa olisi teoriassa nykylain puitteissa aivan laillista perustaa eläinbordelli, jos eläimiä ei vahingoiteta. Käytännössä moinen kuitenkaan tuskin onnistuisi.

– Luulenpa, että terveysviranomaiset olisivat vähintäänkin kiinnostuneita asiasta ja lupia olisi varmaankin mahdotonta saada, Järvenpää sanoo.

Pikaisella nettihaulla löytyy yksi kirjoitus kymmenen vuoden takaa, jossa mainostetaan Suomessa toimivaa eläinbordellia.

– Ennen kirjoitettiin vessanseiniin, nyt nettiin. Kirjoitusten luotettavuutta voi pitää samanarvoisina, Järvenpää kuittaa.

Mikkeliläinen valvontaeläinlääkäri Tiiu Järvensivu ei ole liioin törmännyt edes puheeseen eläinseksistä, saati bordelleista.

– Mutta eiväthän ne eläimet meille voi soitella, Järvensivu toteaa.

Poliisihallituksen Järvenpää hämmästelee sitä, että eläimiin sekaantuminen ei ole Suomessa rikollista.

– Asia muuttuu varmasti eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen yhteydessä. Eduskunta olisi varmasti jo kriminalisoinut sen, jos asiaa olisi esitetty.