"Suomen liput salkoon" – liki sata suomalaista Special Olympics -kisoihin Los Angelesiin

Kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -maailmankisat käynnistyvät lauantaina Los Angelesissa. Suomea edustaa lähes sata urheilijaa. Viime kerralla kultaa melonut Jarmo Patana tähtää jälleen palkintokorokkeelle.

urheilu
Kuvassa meloja rannassa.
Jarmo Patana kotikaupungissaan Kokkolassa.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Kokkolalainen Jarmo Patana on viime viikkoina hionut kisakuntoaan Los Angelesia varten. Hän meloo tuttuun tapaan sekä 200 että 500 metrin matkoilla. Valmistautuminen on sujunut hyvin: hän voitti jo aiemmin tässä kuussa suomenmestaruuden kummallakin matkalla.

Patana kertoo lähtevänsä kisaan rauhallisin mielin.

– Se on ihan hyvä, jos tulee mitali. Suomen liput salkoon, Patana lisää.

Hyviä tuloksia voi odottaakin. Patana nimittäin meloi kultaa edellisen kerran, eli neljä vuotta sitten järjestetyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa Kreikassa. Kultamitalin uusiminen ei ole aivan yksinkertaista.

– Siellä on vastassa kovimmat vastustajat. Voiton eteen pitää tehdä töitä jatkuvasti.

Siellä on vastassa kovimmat vastustajat. Voiton eteen pitää tehdä töitä jatkuvasti.

Jarmo Patana, meloja

Mukana unified-partnereita

Kilpailu järjestetään 25.7.–2.8., ja mukana on kaikkiaan 7000 urheilijaa. Kisoihin voivat osallistua kaikki kehitysvammaiset. Alkuerissä tehdään tasoluokitus, jonka perusteella urheilijat jaetaan eri divisiooniin. Näissä divisioonissa sitten jaetaan mitalit kolmelle parhaalle

Kaikki osallistujat eivät ole kehitysvammaisia. Mukana on niin sanottuja unified-partnereita.

– Unified-partnerit pelaavat ja urheilevat tasavertaisina kehitysvammaisten kanssa. Tämä on yksi tapa tuoda kehitysvammaisten urheilua ja vammattomien urheilua lähemmäs tosiaan, Suomen kisajoukkeesta kerrotaan.

Liki sata suomalaista mukana

Suomesta kisaan lähtee 92 urheilijaa, jotka kilpailevat 13 lajissa. Lajeina ovat beach volley, golf, jalkapallo, judo, keilailu, koripallo, lentopallo, melonta, purjehdus, ratsastus, rytminen voimistelu, uinti ja yleisurheilu.

Esimerkiksi naisten jalkapallojoukkueelta odotetaan aiempaa parempaa tulosta.

– Ensimmäistä kertaa meillä voi olla tosi hyvät mahdollisuudet voittaa. Meillä on nyt ensimmäistä kertaa unified-joukkue. Siinä kehitysvammaiset ja terveet pelaavat samassa joukkueessa rinta rinnan, kertoo yhtenä naisten jalkapallojoukkueen valmentajana toimiva Maria Olkkola.