1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ensin syödään taateli – yöttömän yön Lapissakin vietetään ramadania

Kuukauden kestävän ramadanin aikana muslimit paastoavat Koraanin oppien mukaan auringonnoususta auringonlaskuun. Pohjoisen valoisassa kesässä paastoamiselle on omat sääntönsä.

Kun Nafisa Yeasminin tutkijan työ yliopistolla päättyy, hän alkaa valmistaa kotona Rovaniemen Korkalovaarassa juhlavaa Ramadan-ateriaa.
Kun Nafisa Yeasminin tutkijan työ yliopistolla päättyy, hän alkaa valmistaa kotona Korkalovaarassa juhlavaa Ramadan-ateriaa. Maija-Liisa Juntti haastattelee. Kuva: Yle
Mustia papuja, friteerattua kanaa ja munakoisoa, kananmunia, herkkuriisiä ja taateleita sekä erilaisia makeita jälkiruokia. Ramadan - ateria on muslimien "jouluruokaa". Kuva: Yle

Kello on kahdeksan illalla, kun Bangladeshista Rovaniemelle muuttanut Nafisa Yeasmin valmistaa perheelle päivän ensimmäistä ateriaa. Yöttömän yön Lapissa muslimit paastoavat kolmen eri tavan mukaan.

– Yksi tapa on seurata Mekan aikaa. Tiedän myös muslimeja, jotka paastoavat Rovaniemen mukaan, se on vaikeaa. Lisäksi voi paastota lähimmän muslimimaan, Turkin aikataulun mukaisesti.

Yhdeksän vuotta Rovaniemellä asuneen Nafisan oma perhe paastoaa Mekan ajan mukaisesti.

– Kuusitoista tuntia on paastoa takana. Näin ramadanin loppua kohden on jo helpompaa. Paastoamiseen on tottunut.

Tiedän muslimeja, jotka paastoavat Rovaniemen ajan mukaan, se on vaikeaa.

Nafisa Yasmin

Turkin ajan mukaan paastoavat muslimit ovat syömättä vielä hieman pitempään, 18 tuntia. Paikallisen, Rovaniemen ajan mukaan paastoavat ovat ilman ruokaa ja juomaa peräti 21 tuntia.

Myös lapset paastoavat

Paastoamisen lisäksi Ramadanin aikana harjoitellaan hyviä tekoja ja muistetaan maailman köyhiä.

– Ramadanin aikana voi opetella paastoamaan ja opetella kontrolloimaan itseään. Paastoamalla voi asettua köyhien ihmisten asemaan. Ramadan on hyvien asioiden harjoittelemista, Nafisa Yeasmin kertoo.

Paastoon osallistuvat myös perheen 14- ja 11-vuotiaat lapset. Kesäloma koulusta mahdollistaa myöhään valvomisen ja pitkään nukkumisen.

– Ennen auringonnousua me syödään vielä kerran. Herätään ehkä joskus kahden-kolmen maissa ja sitten syödään todella paljon ja juodaan todella paljon vettä, 14-vuotias Shrabon Hasnat kertoo.

Pöydät notkuvat juhlaruokaa

Muslimit syövät Ramadan aikana juhlaruokaa.

– Niin kuin Suomessa syödään jouluna jouluruokaa, me syömme ramadanin aikana ramadanruokaa, muuten ei tuntuisi ramadanilta, perheen äiti Nafisa Yeasmin sanoo.

Arki-iltana pöytään on katettu montaa eri sorttia. Ramadanruoka on energiapitoista ja rasvaista.

– Mustia papuja, friteerattua kanaa, leivitettyä munakoisoa, banaanijogurttijuomaa ja erilaisia hedelmiä sekä jälkiruokia, Nafisa luettelee kokkaamiaan herkkuja.

Nafisa kertoo oppineensa suomalaisten tavoille, koska paaston aikana hänen on vaikeinta pysyäerossa kahvista. Yleensä hän hörppääkin päivän paaston päätyttyä ensimmäiseksi ison kupin kahvia ja syö vasta sen jälkeen. Perheen tyttären mieleen on äidin laittama kana.

Yksi pala ja heti verensokeri nousee.

– Lempi ramadanruokaani  ovat varmaankin nugetit, 11-vuotias Saika Hasnat hymyilee.

Muslimit aloittavat ramadan-aterian yleensä taatelilla muun muassa sen energiapitoisuuden vuoksi.

– Yksi pala ja heti saa verensokerin nousemaan. Lisäksi sen takana on historia meidän profeetasta, hänkin söi ramadanin aikana enemmän taateleita kuin normaalisti, Nafisa Yeasmin kertoo.

Pian kuukauden kestänyt ramadan päättyy perjantaina.