Piirakkaa ei saa nipistää – "koskeehan se sinuakin, jos nipistetään"

Karjalanpiirakan teko on tarkkaa hommaa. Piirakan ryppyjä ei saa nipistää vaan ne pitää painaa sormilla aaltomaisiksi.

Pellillinen karjalanpiirakoita
Katso tästä, miten aito karjalanpiirakka syntyy Taipalsaaren Röytyssä.

Karjalanpiirakat ovat yksinkertaista ruokaa. Tekeminen ei ole monimutkaista, vaikka moni niin ajatteleekin.

– Vettä, ruisjauhoja, pikkasen vehnäjauhoja ja ruissihtiä, kertoo Marja Kilpiä kimmoisan taikinan ainesosista.

Kokeneen piirakan tekijän hyppysissä kuori painuu pulikan alla teevadin kokoiseksi ympyräksi. Sitten riisipuuro laitetaan siten, ettei piirakkaan jää tyhjiä kohtia. Muuten tyhjät kohdat palavat uunissa. Rypytykseen mestaritekijät suhtautuvat vakavasti. Rypyt pitää tehdä etusormilla painaen aaltomaiseksi piirakan keskeltä aloittaen.

– Piirakkaa ei saa nipistää! Koskeehan se sinuakin, jos nipistetään, naurahtaa piirakoita tekevä Liisa Siitonen Taipalsaarelta.

Eka kerta ei mene aina putkeen

Taipalsaarella Röytyn talomuseolla halukkaat saivat kokeilla piirakoiden tekoa. Rovaniemeläinen Janne innostuu yrittämään. Ensimmäinen piirakan kuori jää kuitenkin kiinni pulikkaan.

– Käy se monelle muullekin noin eikä vaan miehille. Jos lapset rupeaa tekemään piirakoita, niin käy samalla tavalla, lohduttaa Marja Kilpiä.

Janne kuitenkin kuuntelee kokeneiden naisten neuvoja, ja saa seuraavan kuoren jo onnistumaan. Tenkkapoo tulee hänelle vastaan vasta rypytysvaiheessa. Naiset kuitenkin neuvovat nuorta miestä ryppyjen painamisessa.

– Se on ihan hyvä ensimmäiseksi piirakaksi! Uuni leivän kaunistaa, huudahtavat neuvojat Liisa Siitonen ja Marja Kilpiä yhteen ääneen.

Jannelle jäi piirakan tekemisestä mukava fiilis. Hän epäileekin, että tästä voi alkaa piirakoiden totinen tekeminen tulevaisuudessa.