1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesän ensimmäiset havainnot ruskomäntypistiäisistä tehty – torjunnalle ei toistaiseksi tarvetta

Havaintoja on tehty Mynämäellä ja Lokalahdella. Metsäkeskuksen erityisasiantuntijan mukaan tilanne ei vielä näytä pahalta. Kotipuutarhoissa pistiäisiä voi torjua, mutta metsäalueilla torjunnalle ei ole tarvetta.

Kotimaan uutiset
Ruskomäntypistiäisiä kuvattuna mynämäkeläisessä metsässä.
Ruskomäntypistiäisiä kuvattuna mynämäkeläisessä metsässä.Minna Rosvall / Yle

Kesän ensimmäiset ruskomäntypistiäishavainnot on tehty Mynämäellä ja Uudenkaupungin Lokalahdella. Ruskomäntypistiäisen toukkia on havaittu samoilla alueilla, joilla niitä on esiintynyt aikaisemminkin.

Metsäkeskuksen erityisasiantuntija Hannu Heikkilän mukaan tämän kesän mäntypistiäistilanne ei vielä näytä pahalta. Vaara ei ole kuitenkaan ohi, sillä viileä ja sateinen alkukesä on hidastanut tuholaistoukkien kehittymistä, joten havaintoja saattaa tulla vielä lisää.

Erityisiin toimiin ei ole kuitenkaan metsäalueilla tarvetta ryhtyä. Kotipihoilla torjuntaa voi Heikkilän mukaan tehdä oman harkinnan mukaan.

Ovathan ne toukat aika iljettäviä, kun niitä mönkii vähän joka puolella

Hannu Heikkilä

– Puut ovat aika ikävän näköisiä, kun ne tulevat pahemmin syödyiksi, vaikkeivat siihen kuolekaan. Ja ovathan ne toukat aika iljettäviä, kun niitä mönkii vähän joka puolella, jopa mökkeihin sisälle.

– Ruskomäntypistiäisen toukkia voi torjua joko ihan hyönteisten torjunta-aineilla tai ruiskuttamalla mäntysuopaliuosta niiden puiden latvuksiin, joissa pistiäistä esiintyy. Niillä saa pidettyä pistiäiskannan kurissa paikallisesti, Heikkilä sanoo.

Vuosi sitten ruskomäntypistiäisen toukista tehtiin satoja havaintoja. Toukkien aiheuttamat tuhot jäivät kuitenkin lieviksi.

Ruskomäntypistiäisen toukat syövät männyn neulasia ja hidastavat siten puiden kasvua.

Lue seuraavaksi