Lapissa on yhä halukkaita vuorotteluvapaalle

Vuorotteluvapaan ehdot tiukkenivat viime syksynä. Silti Lapissa on vielä halukkaita vuorotteluvapaalle – tiukasta taloudellisesta tilanteestakin huolimatta.

vuorotteluvapaa
Henkilö täyttää vuorottelusopimusta.
Sami Tammi / Yle

Vuorotteluvapaan suosio on säilynyt liki ennallaan, vaikka lakimuutos tiukensi ehtoja viime syksynä ja taloustilannekin on ollut vaikea. Lapin työ- ja elinkeinotoimiston mukaan vuorotteluvapaalla oli toukokuussa 352 henkilöä, kun viime vuonna samaan aikaan heitä oli 358.

Lapin TE-toimiston asiantuntija Merja Lapa-aho sanoo, että elokuu näyttää olevan vielä ruuhkainen.

– Uusia hakemuksia tulee koko ajan, ja sijaisetkin ovat löytyneet hyvin. Hakijoiden tulisi muistaa, että työ- ja elinkeinotoimistolla pitää olla mahdollisuus todentaa sijaisen työttömyys ja riittävästi aikaa selvittää, täyttääkö sijainen lain edellytykset.

Tulevaisuus on epävarma

Syyskuusta eteenpäin vuorotteluvapaalle hakeneita on kuitenkin vähemmän kuin edellisenä vuonna. Merja Lapa-ahon mukaan lainmuutos alkaa nyt näkyä hakeneiden määrässä.

– Taloudellisesti epävarmassa tilanteessa myös työntekijöiden huoli työstä ja toimeentulosta voi vähentää kiinnostusta vuorotteluvapaan käyttöön.

Toistaiseksi on epäselvää, jatkuuko vuorotteluvapaajärjestelmä enää vuonna 2016. Aika näyttää mitä hallitus päättää, Lapa-aho sanoo.