1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuontivalkuaista korvataan kotimaisella tuotannolla – härkäpapu ja herne viehättävät yhä useampaa viljelijää

Herneen sato on yli kaksinkertaistunut Kaakkois-Suomessa muutaman vuoden aikana. Härkäpavun ja herneen valkuaista käytetään eläinten rehussa.

Kotimaan uutiset
Härkäpapu
Härkäpapu on yksi maatiaiskasveistaYle

Härkäpavun ja herneen kasvatus kiinnostaa kaakkoissuomalaisia viljelijöitä yhä enemmän.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan herneen sato yli kaksinkertaistui Kaakkois-Suomessa vuosien 2010 ja 2014 välillä.

Viime vuonna herneestä saatiin miljoonan kilon sato. Vuonna 2010 hernettä tuli 400 000 kiloa.

Härkäpapua puolestaan tuli Kaakkois-Suomessa viime vuonna 1,9 miljoonaa kiloa. Härkäpavun määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2010.

Tukijärjestelmä kannustaa valkuaisen tuotantoon

Härkäpapua ja hernettä käytetään eläinten rehussa niiden sisältämän valkuaisen takia. Kotimaisella tuotannolla pyritään korvaamaan tuontivalkuaisen käyttöä. Tästä syystä härkäpapua ja hernettä kasvatetaan Suomessa yhä enemmän.

Karjatilalliset saavat valkuaista sisältäviä kasveja kasvattamalla ainesosia eläinten rehuun omalta tilalta. Lisäksi viljelijät myyvät valkuaiskasveja joko suoraan karjatiloille tai rehutehtaalle.

Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntijan Eino Heinolan mukaan myös EU- ja kansallinen tukipolitiikka kannustavat herneen ja härkäpavun viljelyyn.

– Viljoilta lähti tukea ja muilla lisääntyi, Heinola tiivistää.

Tukipolitiikan muutoksella pyritään tukemaan kotimaista valkuaisen tuotantoa. Tukijärjestelmä on kuluvalla kasvukaudella käytössä ensimmäistä kertaa.

Heinolan mukaan härkäpavun ja herneen kasvatus näyttäisi satoennusteiden perusteella kasvavan tänä vuonna edelleen koko maassa.

Lue seuraavaksi