Kärsiikö koululaisten jaksaminen kylmästä kesästä?

Pitkän linjan rehtori uskoo, että viileä kesä vaikuttaa lapsien keskittymiskykyyn. Viileän kesän sato korjataan kouluissa loppusyksyn väsymyksenä. Lapsiin ja nuoriin erikoistuneen psykologin mukaan lapset asettavat kesälomalle aikuisia vähemmän odotuksia.

Kotimaa
Vuoden 2015 kesä on ollut heinäkuun puoleen väliin mennessä kolmanneksi viilein sitten vuoden 1959
Mirko Siikaluoma / Yle

– Viileällä kesällä voi olla lapsiin samanlainen vaikutus kuin aikuisiinkin. Jos lomalta ikään kuin puuttuu yksi meidän kaikkien suomalaisten odottama asia eli lämpö ja aurinko, se voi näkyä koululaisten jaksamisessa, Kettunen aavistelee.

Kettunen suosittelee, että nuorelle kannattaa pyrkiä luomaan lomalle olosuhteet, joissa on tarpeeksi mielekästä tekemistä, toimintaa ja mukana olemista. Tämä antaa energiaa koko pitkälle kouluvuodelle.

– Peruskoululainen tarvitsee lomaa ja on ansainnut sellaisen ajan vuodesta, jolloin pääsee niistä arkirutiineista eroon ja tuntee olevansa vapaammalla. Myös vanhempien tulisi huomata tämä, sillä vanhempien omalla stressillä on suuri vaikutus nuorten jaksamiseen.

Viileä kesä peilaantuu syksyyn

Kettusen mukaan viileä kesä ei näy koululaisten keskittymisessä vielä alkusyksystä, mutta päivien pimentyessä sen vaikutukset saattavat laskea koululaisten motivaatiota ja keskittymiskykyä. Selkeästi eniten haasteita koululaisten jaksamisessa on vuoden ollessa pimeimmillään. Marraskuussa näkyy selkeästi nuorten kuten myös vanhempien väsymys.

Nuorelle kannattaa pyrkiä luomaan lomalle olosuhteet, joissa on tarpeeksi mielekästä tekemistä, toimintaa ja mukana olemista.

Timo Kettunen

– Marraskuu on yleensä kouluvuoden haastavin kuukausi, ja sillä on paljon tekemistä ilmaston kanssa. Kouluvuosi on silloin siinä vaiheessa, että pimentyvä ja usein sateinen syksy alkaa olemaan jo pitkällä ja kouluvuotta on vielä paljon edessäkin, Kettunen kertoo.

Lapset eivät stressaa lomasta

Lapsiin ja nuoriin erikoistunut erityispsykologi Maarit Lassander näkee, että lapset ja nuoret sopeutuvat viileisiin kesäkeleihin aikuisia paremmin. Aikuisiin verrattuna lapset pystyvät ottamaan kesästä paremmin kaiken irti.

– Juuri muutama päivä sitten uimarannalla käydessäni huomasin, että lapset ne siellä uivat oli sää mitä tahansa. Ehkä meillä aikuisilla on enemmän töitä hetkessä elämisen kanssa, kun mietimme meidän lomiamme ja odotuksiamme siitä, millainen kesän pitäisi olla, Lassander pohtii.

Lapset ja nuoret pystyvät Lassanderin mielestä nauttimaan siitä, millainen kesäpäivä on juuri sillä hetkellä. Monille aktiivisille ulkoharrastuksille viileähkö sää voi olla jopa parempi. Lasten patistamiselle ulos Lassander kuitenkaan ei lämpene.

Jos mielenkiintona ovat pelit, tietokoneet ja muut, ne kyllä houkuttelevat oli ulkona sitten aurinkoista tai vähän pilvisempää.

Maarit Lassander

– Jos mielenkiintona ovat pelit, tietokoneet ja muut, ne kyllä houkuttelevat, oli ulkona sitten aurinkoista tai vähän pilvisempää. Kaikki säät voivat olla mukavia, jos vain pukeutuu sopivasti ja menee tekemään jotain mielekästä. Kauheasti puhutaan siitä, että on huonot säät, mutta sekin on vain asennekysymys.

Lyhyemmistä lomista virtaa arkeen?

Maarit Lassander löytää selkeän syyn siihen, miksi marraskuussa on vaikea jaksaa: lukukauden loppupuolella kaikki paukut on jo käytetty. Kun lukukaudet ovat pitkiä ja lomat painottuvat kesään, Lassander näkisi, että kouluissa voisi olla enemmän myös lyhyempiä lomia.

– Siitähän on tehty paljon tutkimuksia, että myös lyhyemmät lomat voivat olla hyvin virkistäviä ja rentouttavia. Loman ei tarvisi olla niin pitkä kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Lomat voisivat jakaantua pikkaisen paremmin vuoden ympäri niin, että tulisi taukoja, Lassander summaa.