Kännykän käyttö ajon aikana karannut hanskasta – sakko vain murto-osalle

Poliisin arvion mukaan kännykän käyttö ajon aikana on lisääntynyt vuosien aikana. Poliisin tilaston mukaan matkapuhelimen käytön vuoksi annettujen sakkojen määrä on vuoden 2011 jälkeen pienentynyt merkittävästi. Vuonna 2014 sakkoja määrättiin koko Suomessa alle 6000 kun vuonna 2011 rangaitusten määrä oli lähes 8900.

Kotimaa
Kuljettaja käyttää matkapuhelinta.
Kännykän ruutuun tulee varoitus.Suvi Pirinen / Yle
Lapin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi
Lapin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi pysäyttämässä liikennettä Rovaniemen keskustassa. Haastattelu ja kuva: Raimo Torikka / Yle

Liikenneturvan vuonna 2014 julkaiseman selvityksen mukaan autolla ajava vastaa kännykkään ainakin joskus neljä viidestä kuljettajasta. Vain joka neljäs kyselyyn vastanneista kertoi käyttävänsä aina hands free-laitetta.

Suomessa annettiin vuonna 2011 yhteensä 8838 sakkoa kuljettajille jotka käyttivät matkapuhelinta ilman luvallista hands free- laitetta. Sakkojen lukumäärä on pienentynyt vuosi vuodelta. 2014 sakkoja kirjoitettiin enää 5883.

Sama suuntaus on ollut Lapissa. Vuonna 2011 sakkoja annettiin 250 ja viime vuonna vain 69. Vuosina 2012 ja 2013 sakotettujen määrä oli noin 120.

Lainrikkojien määrä lisääntynyt

Lapin poliisin ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi sekä komisario Rauno Pätsi ovat kuitenkin sitä mieltä, että kännykän käyttäjien määrä on lisääntynyt vuosien aikana. Kännykän käyttäjien valvominen on erittäin hankalaa saatikka sakottaminen yksittäisten kännykän käyttäjien osalta.

- Älypuhelimet ovat lisääntyneet ja ihmiset ajattelevat on pakko olla aina tavoitettavissa sekä puhelimella että siellä sosiaalisessa mediassa. Kyllähän tuo kännykän käyttäminen ajon aikana on vaan lisääntynyt, vahvistaa ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi.

- Tietenkin se on meidän valvonnasta kiinni kuinka me pystymme pitämään sen jollakin tavoin kurissa. Millään sitä ei saada kokonaan meidän valvonnalla kitkemään, koska meidän valvontaverkosto on kuitenkin sen verran harva, pahoittelee Pasi Vartioniemi nykyistä tilannetta.

Riskit kasvavat moninkertaisiksi

Pasi Vartioniemi muistuttaa, että riskit kasvavat valtavasti heti kun liikenteen seuraaminen ja tarkkaavaisuus herpaantuu.

- Tutkimusten mukaan pelkkä puhuminen puhelimeen nelinkertaistaa riskin joutua onnettomuuteen. Tekstaaminen älypuhelimella jopa 20-kertaistaa riskin joutua onnettomuuteen. Ne muutamat ratkaisevat sekunnit tai jopa sekuntien osat menetetään ja se onnettomuus tapahtuu sen vuoksi, muistuttaa ylikonstaapeli Pasi Vartioniemi.

Suomessa on liikennevahinkojen tutkijalautakunnat ovat todenneet, että vuosittain keskimäärin kolmessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa vuosittain on matkapuhelimen käyttö ollut taustariskinä.

Liikenneturva käynnisti lokakuussa 2014 kampanjan "Kun ajat, aja" joka kannustaa kuljettajia keskittymään ajon aikana ajamiseen. Osana tätä kampanjaa poliisi on järjestänyt tammikuussa sekä nyt heinäkuussa valtakunnallisen kännykkävalvontatempauksen.