1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Käärme makuupussissa, sammakoita teltassa – Luonto tuo haasteita ulkona yöpymiseen

Partiota harrastava tulee nukkuneeksi monenlaisissa paikoissa. Kajaanin Korvenpoikien lippukunnanjohtaja kertoo, että toisinaan esimerkiksi teltassa nukkuminen tuo vastaan mieleenkiintoisia tilanteita.

luonto
Telttoja metsässä
Leiriläiset yöpyvät teltoissa.Petra Puhakainen / Yle

Kajaanin Korvenpoikien lippukunnanjohtaja Emmelina Tuppurainen on nukkunut elämänsä aikana monenlaisissa paikoissa. Edellisestä kerrasta ulkona on vierähtänyt jo vajaa vuosi.

– Kieltämättä hetki siitä alkaa olla. Kun olen noihin johtajatehtäviin siirtynyt, majoitus on ollut enemmän mökeissä.

Sitten tajusimme, että siellä teltassa oli enemmän sammakoita kuin vettä.

Emmelina Tuppurainen

Aina ei ulkona nukkuminen ole ruusuilla tanssimista. Tuppurainen muistaa erään kerran, kun eläinkunnan edustajia päätti tulla samaan telttaan.

– Meillä oli sellainen teltta, jossa ei ollut pohjaa laisinkaan vaan maavaate. Teltan molemmat päädyt kurottiin naruilla umpeen. Yksi yö siinä herättiin mäen alla vesisateeseen ja kaveri tuumasi, että mitäs tehdään, kun täällä alkaa olla todella paljon vettä.

– Sitten tajusimme, että siellä teltassa oli enemmän sammakoita kuin vettä. Siinä tuli viiteen teinityttöön aika paljon vauhtia. Samoin tuli jo aiemmin päivällä, kun löysimme kyykäärmeen makuupussista. Onneksi se ei ehtinyt puraisemaan ketään, Tuppurainen jatkaa.

Puolestaan parhaimmaksi nukkumismuistoksi lippukunnanjohtaja nimeää yön, jolloin hän nukkui rakovalkealla itse rakennetussa avolaavussa.

– Se oli vanhan mallin vartionjohtajakoulutuksen aikana. Olihan siellä kylmä, mutta hyvin nukutti, kun neljä ihmistä survoutui ihan viereen. Tulta nousin yöllä valvomaan ja oli tähtitaivas.

Villasukat ja tekninen kerrasto

Ensimmäisellä luokalla partioharrastuksen aloittaneen Tuppuraisen varusteisiin kuuluvat ilmatäytteinen puhallettava makuualusta sekä Suomen armeijan makuupussi, jota hän käyttää ympäri vuoden. Nukkuessaan makuupussissa talvisaikaan lippukunnanjohtaja vetää yllensä villasukat ja teknisen kerraston.

Kajaanin Korvenpoikien lippukunnanjohtaja Emmelina Tuppurainen.
Kajaanin Korvenpoikien lippukunnanjohtaja Emmelina Tuppurainen.Laura Tolonen / Yle

– En harrasta alasti nukkumista, mutta en sitten tiedä miehistä, että nukkuvatko he vain esimerkiksi bokserit jalassa.

Kesäisin sääskien kanssa saa olla tarkkana. Tuppurainen kertoo, että inisijät yritetään tappaa teltasta mahdollisimman hyvin ennen sinne asettumista.

– Teltan ovet kiinni ja myrkytetään kaikki mahdolliset reiät, mistä niitä voisi tulla. Kyllä niihin siltä herää, jos herää. Riippuu siitä, kuinka väsynyt on.

Lue seuraavaksi