1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Suofutiksen MM-kentillä liikkuminen on lähes mahdotonta – porukka tulee kirjaimellisesti uppoamaan suohon

Luonto on tehnyt erinomaisen työn suopotkupallon MM-kisojen olosuhteiden eteen. Vettä on tullut niin paljon, että pelaajat joutuvat koville Hyrynsalmen Vuorisuolla.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

– Joissakin paikoissa näyttää olevan ihan vettä pinnalla ja olen aika varma, että suon märkyys yllättää, kun tuonne lähdetään rämpimään, kuvailee suopotkupallon MM-kisojen koordinaattori Eeva-Liisa Kemppainen.

Kemppainen kuvailee vitsaillen soita houkutteleviksi.

– Nyt tämä on maailmanlaajuisestikin ihan parasta mainosta lajille, ja jos vielä sataa, niin sitten päästään vuoden 2013 tasolle. Silloin porukka kirjaimellisesti upposi suohon. Sama tulee tapahtumaan nyt, jatkaa Kemppainen.

Luonto on hoitanut tänä kesänä Hyrynsalmellakin soiden kastelun siihen malliin, että pelaajien ei tarvitse vaatia järjestäjiä suihkuttamaan vettä pelipaikoille. Sekin vaihtoehto on kuultu kuumina ja kuivina kesinä.

– Nyt niillä jalkapallotaidoilla ei ole samanlaista merkitystä kuin kuivempia kesinä.

"Maalien edustat hyvinkin märkiä"

Jokainen pelikenttä Hyrynsalmen MM-areenalla Vuorisuolla on omanlaisensa. Samalla kentälläkin voi olla askeleen kestäviä ja hyvinkin upottavia kohtia.

Nyt pelaajan junttautuessa suohon liike loppuu, joka vaikuttaa myös joukkueiden maalimääriin.

Eeva-Liisa Kemppainen

– Siellä on sellaisiakin kenttiä, että maalivahdit ovat vyötäröä myöten suossa. Kaksi vuotta sitten liikkuminen oli joillakin kentillä liki mahdotonta. Pelaajilta vaaditaan armotonta kuntoa ja sisua, sekä joukkueen johtajalta tilanteiden lukutaitoa.

– Pelitilanteen kannalta on hauskaa, kun pallo on siinä vieressä, mutta pelaaja ei pääse liikkumaan mihinkään. Vaikka se pallo on kuinka lähellä, niin sitä ei pääse potkaisemaan tai kuljettamaan päälläkään, sanoo MM-kisojen koordinaattori Eeva-Liisa Kemppainen.

Märät kentät tulevat Kemppaisen mukaan vaikuttamaan maalien määriin ja myös tapaturmat jäävät vähäisemmiksi.

– Joinakin kesinä tapaturmia on sattunut tosi paljon, kun kuivat kentät antavat myöten koville vauhdeille ja rajuille otteille. Nyt pelaajan junttautuessa suohon liike loppuu, joka vaikuttaa myös joukkueiden maalimääriin.