Perustuslaki rapautumassa myös Ruandassa: Presidentti sai luvan kolmanteen kauteen

Naapurimaassa Burundissa oppositio vastustaa rajusti presidentin ehdokkuutta kolmannelle kaudelle. Ruandassa protestoijat nuijittaisiin nopeasti hiljaisiksi, sanoo asiantuntija.

Ulkomaat
Ruandan Presidentti Paul Kagame.
Ruandan Presidentti Paul Kagame.Gian Ehrenzeller / EPA

Ruandan parlamentti on hyväksynyt perustuslakimuutokset, jotka sallivat presidentti Paul Kagamen pyrkiä kolmannelle kaudelle vuoden 2017 vaaleissa.

Parlamentin puhemies Donatilla Mukabalisa kiitti parlamenttia kansan toiveiden noudattamisesta. 3,8 miljoonaa ruandalaista 11,8-miljoonaisesta kansasta oli allekirjoittanut vetoomuksen presidenttikausien rajoituksen poistamisesta. Perustuslain muuttaminen vaatii vielä kansanäänestyksen.

Kagame valittiin presidentiksi vuonna 2000. Jo sitä ennen hän oli käytännössä maansa johtaja aina vuoden 1994 kansanmurhasta asti. Hän ei ole sanonut suoraan, asettuuko hän ehdolle vuonna 2017.

Kagame hallitusta on kiitetty Ruandan talouden saamisesta nousuun, mutta kriitikkojen mukaan hän on johtajana diktatorinen eikä suvaitse oppositiota. Monet hänen entisistä liittolaisistaan ovat paenneet ulkomaille ja kertoneet, että heidän henkeään uhattiin kotimaassa. Myös tiedotusvälineet ovat hallituksen tiukassa otteessa.

"Ilman vallanvaihdoksia ei ole kehitystä"

Perustuslain muutoksen jälkeen Kagamelle avautuu tilaisuus liittyä niiden Afrikan suuria järviä ympäröivien maiden presidenttien joukkoon, joiden vallasta on muodostumassa elinikäinen.

Ugandassa valtansa on sinetöinyt Yoweri Museveni, ja Burundissa Pierre Nkurunziza yrittää tehdä samoin tämän kuun vaaleissa. Oppositio on voimakkaasti eri mieltä, minkä vuoksi Burundissa on puhjennut rajuja protesteja.

Nairobissa Keniassa toimivan konfliktintutkimuslaitoksen tutkija Yolanda Bouka sanoo, että vastaavat protestit eivät ole Ruandassa mahdollisia, sillä toisinajattelusta tehdään siellä loppu nopeasti ja kovin ottein. Myös Burundissa turvallisuusjoukkojen vastaus on tosin ollut väkivaltainen.

Boukan mukaan Afrikan suurten järvien alueen johtajien kyvyttömyys luopua viroistaan suosiolla vaarantaa heidän saavutuksensa.

– Niin kauan kuin se ei onnistu, niin taloudelliset kuin muutkin edistysaskeleet ovat tilapäisiä, Institute for Security Studies -laitoksen tutkija Bouka sanoo.

Lähteet: AFP, AP, Reuters