Tsipras euroryhmän lainaehdoista: Allekirjoitin sopimuksen, johon en usko

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras arvioi kuitenkin, että euroryhmän lainaehdot olivat paras sopimus, jonka Kreikka saattoi saada.

Ulkomaat
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras Kreikan parlamentissa sunnuntaina 28. kesäkuuta.Simela Pantzartzi / EPA

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on vakuuttanut panevansa toimeen lainaehdot, joita euromaat Kreikalta vaativat. Tsipras on puhunut Kreikan valtion televisiossa tiistai-iltana.

– Otan vastuun kaikista virheistä, jotka olen tehnyt. Otan vastuun tekstistä, johon en usko, mutta jonka allekirjoitin välttääkseni katastrofin maalle, pankkien romahtamisen, Tsipras sanoi.

Tsiprasin mukaan maanantaina sopimus oli kuitenkin paras sopimus, jonka Kreikka saattoi saada. Hän ei aio erota tehtävästään, vaikka euromaat vaativat Kreikalta ankaria talousuudistuksia ja tiukkaa kuria lisälainan ehtona.

Hän kertoo taistelleensa palkkojen ja eläkkeiden leikkauksia vastaan, mutta arvioi, että julkisen talouden sopeutustoimet ovat kuitenkin lievempiä kuin aiemmin esitetyt. Hän korostaa myös, että Kreikka saa jäädä euroon.

Kreikan parlamentti äänestää lainaehdoista huomenna keskiviikkona. Pääministeri Tsiprasin oman Syriza-puolueen rivit rakoilevat ja toinen hallituspuolue on ilmoittanut, että se ei voi hyväksyä sopimusta. Tsipras vakuuttaa tähtäävänsä siihen, että hallitus istuu täydet neljä vuotta.

– En aio paeta velvollisuuksiani ja yritän toteuttaa poliittista ohjelmaani nelivuotiskauden, hän sanoo.

– Kova totuus on, että tämä yksisuuntainen tie on määrätty meille.

Tsipras on myös varoittanut, että maan pankit saattavat pysyä kiinni siihen saakka, että Kreikan ja euromaiden sopimus lyödään lopullisesti lukkoon. Siihen saattaa mennä jopa kuukausi. Hän on kuitenkin toivonut, että Euroopan keskuspankki nostaisi Kreikan pankkien hätärahoitusta.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että Kreikka tarvitsee paljon enemmän velkahelpotuksia, kuin mitä euromaat sille eilen maanantaina lupasivat, uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin tiistaina. Reuters on saanut haltuunsa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) euromaille myöhään maanantaina lähettämän raportin, jossa se arvioi Kreikan velanhoitokykyä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP