New Horizons -luotain selvisi historiallisesta Pluton ohilennosta

Nasan mukaan ohilento onnistui. Luotain "soitti kotiin" hieman ennen neljää aamuyöllä Suomen aikaa, mutta uusia kuvia Plutosta joudutaan odottamaan vielä.

Ulkomaat
New Horizons -luotaimen lentoa seurattiin Johns Hopkinsin yliopistossa Laurelissa, Marylandissä 14. heinäkuuta.
New Horizons -luotaimen lentoa seurattiin Johns Hopkinsin yliopistossa Laurelissa, Marylandissä 14. heinäkuuta. Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruusvirasto Nasan mukaan New Horizons -luotain on ohittanut Pluton onnistuneesti. Luotaimen "soitto kotiin" eli signaali siitä, että kaikki meni suunnitellusti, saatiin aamuyöllä hieman ennen neljää Suomen aikaa.

Luotaimen Plutosta ohilennon aikana ottamia kuvia joudutaan kuitenkin odottamaan vielä.

Luotain oli lähimpänä Plutoa, noin 12 500 kilometrin päässä, kello 14.50 Suomen aikaa, mutta luotain ei lähiohituksen aikana lähettänyt lainkaan tietoja maahan. Lisäksi signaalin saapuminen maahan kesti vielä useita tunteja ohituksen jälkeen.

Ohilennon onnistuminen tarkoittaa sitä, että kaikkia aurinkokuntamme perinteisen tulkinnan mukaan planeetoiksi kutsuttuja kappaleita on tutkittu lähietäisyydeltä. Pluto ei virallisen luokituksen mukaan ole enää planeetta, mutta se oli vielä silloin, kun New Horizons lähti matkaan tammikuussa 2006.

Luotaimen kuulumisia voi seurata esimerkiksi operaatiolle omistetulla NASA New Horizons (siirryt toiseen palveluun) -tilillä Twitterissä ja Nasan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).