Joroinen valmis triathlonin puolimatkojen SM-kisaan – triathlonbuumi karsinut viime hetken elämysmatkailijat

Triahtlonin puolimatkojen Suomen mestaruudet ratkotaan lauantaina Joroisissa. Ensimmäistä kertaa "teräsmieskisat" järjestettiin Joroisissa vuonna 1983.

urheilu
Marjo Matikainen
Marjo Matikainen voitti naisten sarjan Joroisissa vuonna 1986.Finntriathlon

Joroisten perinteikäs triathlon-kilpailu rikkoo tekee tänä vuonna jälleen uuden osallistujaennätyksen. Lauantaiseen puolimatkojen SM-kilpailuun on ilmoittautunut 1500 osallistujaa.

– Vuosi sitten mukana oli 1400 osallistujaa ja silloin oltiin sitä mieltä, että nyt ollaan osallistujamäärän suhteen äärirajoilla mutta kun ilmoittatujia tuli niin reilusti, niin päätettiin kasvattaa osallistujamäärää vielä sadalla, toteaa tapahtumapäällikkö Juuso Kutvonen.

Viestijoukkueet sekä pikatriathloniin osallistujat mukaan lukien Joroisisa kisaa noin 2000 triathlonistia. Puolimatkojen SM-kisassa on jälleen mukana koko kansallinen kärkikaarti viime vuodet Joroisissa hallinneiden Dardy Thomasin ja Kaisa Lehtosen johdolla. Kisassa mukana nähdään myös muiden lajien huippu-urheilijoita, kuten yhdistetyn hiihtomaajoukkueesta koostuva viestijoukkue.

Vaikka Joroisten puolimatkojen kisan osallistujamäärä on kasvanut kuluneen vuosikymmenen aikana vuosi vuodelta, on esimerkiksi krampeista ja muusta rasituksesta johtuvan ensiavun tarve kisan aikana vähentynyt.

– Nyt kun tämä kisa täyttyy niin nopeasti, niin viime hetken ilmoittautujat ovat poissa, eikä mukana ole juuri sellaisia kilpailijoita joilla ei riitä kunto matkan läpiviemiseen. Nyt tähän on ollut kaikilla kuukausia aikaa valmistautua, toteaa Kutvonen.

Puolimatkojen kisassa uidaan 1,9 kilometriä, pyöräillään 90 kilometriä ja juostaan 21,1 kilometriä. Kisan aikana tankattavaksi kisajärjestäjä on varannut huoltopisteisiin tuhansia litroja juotavaa ja syötävää.

– Urheilujuomaa menee noin 3500 litraa, vettä reilut 4000 litraa, banaaneja on tilattu 600 kiloa. Energiageelejä menee noin 5000 kappaletta ja lisäksi huoltopisteissä tarjolla on mm. satoja kiloja suolakurkkuja ja rusinoita, listaa Kutvonen.

Vuosi sitten kilpailun pyöräilyreitti kiersi ensimmäistä kertaa Rantasalmella saakka. Pyöräilyreitti on suljettu muulta liikenteeltä kisan ajan, mikä tarkoittaa, että valtatie 464 on vain kilpailijoiden ja kisaorganisaation käytössä.

Pyöräilyreitin sulkeminen kirvoitti vuosi sitten kitkerääkin palautetta mutta Rantasalmelaisten kanssa on talven ja kevään aikana hierottu sopua.

– Asukkaat alkaa siihen oppia ja yrittäjienkin kanssa on nyt hyvä yhteistyö tässä asiassa, että nyt ei ole tullut valituksia ainakaan minun korviin, kertoo tapahtumapäällikkö Juuso Kutvonen.