1. yle.fi
  2. Uutiset

Äänekoski uhkuu uskoa tulevaan – kuuntele kyläilyn parhaat palat

Yle Keski-Suomi välitti Äänekosken kuulumisia kesäkuun lopussa ja kyseli muun muassa, onko kaupungissa elo ja olo nyt yhtä hymyä, kun uuden biotuotetehtaan rakennustyöt ovat jo käynnissä.

Äänekoski
Yle Keski-Suomen tentattavana kyläyhdistysten miehet ja matkailuinfon tietäjänainen Raili Linden.
Yle Keski-Suomen tentattavana kyläyhdistysten miehet ja matkailuinfon tietäjänainen Raili Linden. Pirkko Tainio / Yle

Äänekoskelle rakennetaan uutta biotuotetehdasta ja sen uskotaan tuovan noin 20 000 asukkaan kaupunkiin paitsi työtä myös kosolti hyvinvointia.

Yle Keski-Suomi kyläili Äänekoskella 26. kesäkuuta. Minna Matintupa ja Jussi Lindroos jututtivat Radio Keski-Suomen iltapäivälähetyksessä kaupunkilaisia. Mietteitä ja tuntoja kyseltiin muun muassa paikkakunnan tulevaisuudennäkymistä.

Omaleimaisissa taajamissa riittää nähtävää

Kyläilyreissulla pelattiin Äänekosken taajamien välinen mölkkyottelu. Sumiaisia edusti Raili Linden, Suolahden puolia piti Terho Poikolainen ja Konginkankaan piikkiin mölkkypalikoita heitteli Esa Sällinen.

Pelin tiimellyksessä oltiin sitä mieltä, että vastakkainasettelu kylien välillä on turhaa, sillä jokaisella kyläkunnalla on omanlaistaan annettavaa ja nähtävää. Mölkkyottelun voiton vei Konginkangas.

Mölkkykisa käynnistyi Äänekoskella.
Äänekosken taajamien mölkkymittelö käytiin hyvässä hengessä. Mukana olivat Raili Linden, Terho Poikolainen ja Esa Sällinen. Kuka heittikään "numeroituja klapeja" parhaiten?

Kaupunginisälle on sattunut ja tapahtunut

Äänekoskelle etsitään paraikaa uutta kaupunginjohtajaa. Pitkään paikkakuntaa luotsannut Hannu Javanainen jäi vakavan sairauden vuoksi virkavapaalle syksyllä 2014 ja nyt Javanainen on siirtymässä eläkkeelle.

Pitkäaikainen kaupunginisä kertoi Yle Keski-Suomen haastattelussa muun muassa, miksi hänen lempinimensä on Mr.Bean. Javanainen valotti myös sitä, millaista taustatyötä tehtiin biotuotehtaan saamiseksi paikkakunnalle.

Äänekosken entinen kaupunginjohtaja Hannu Javanainen.
Hannu Javanainen paljastaa Minna Matintuvan haastattelussa, miksi hänen lempinimensä on Mr.Bean. Javanainen kertoo avoimesti myös vakavasta sairaudestaan ja siitä, miten kaupungissa urakoitiin uuden biotuotetehtaan saamiseksi paikkakunnalle.

Jättitehdas tuo vipinää

Metsä Fibren Äänekosken tehtaanjohtaja Camilla Wikström kertoi kyläilyläheyksessä oman kesälomansa kynnyksellä, että tehdasalueella ensimmäiset paalut on jo lyöty maahan ja maansiirtotyöt ovat käynnissä.

Wikströmin mukaan tehdasta rakennetaan kuluva ja seuraava vuosi, sitten vuorossa ovat laiteasennukset ja uuden jättitehtaan on määrä käynnistyä syksyllä 2017.

Tehtaanjohtaja Camilla Wikström Metsä Fibrestä Jussi Lindroosin haastattelussa.
Metsä Fibren Äänekosken tehtaanjohtaja Camilla Wikström kertoo Jussi Lindroosin haastattelussa, että uuden biotuotetehtaan rakentaminen on jo täydessä vaudissa. Wikström visioi myös sellun tulevaisuudennäkymiä.

Äänekosken nuorisovaltuuston puheenjohtaja, 21-vuotias Riku Tulla on henkeen ja vereen äänekoskelainen, vaikka opiskeleekin Jyväskylässä kauppatieteitä. Mies kuvaili, että yleinen mieliala on kaupungissa kohonnut ikään katsomatta.

Kymmenen vuoden kuluttua Tulla toivoi Äänekosken olevan virkeä, aktiivinen ja kehittyvä kaupunki.

Konepaja AJ-Tools valmistaa teollisuudelle muun muassa ohulevytyökaluja. Yrityksen toimitusjohtaja Arto Salminen kertoi, että seudun yrittäjät ovat olleet innoissaan uudesta biotuotetehtaasta. Salmisenkin mielestä hymyt on äänekoskelaisten kasvoilla ehkä herkemmässä kuin ennen ja ihmiset vaikuttavat vapautuneemmilta.

Riku Tulla toimii Äänekosken nuorisovaltuuston puheenjohtajana.
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Riku Tulla ja konepajayrityksen toimitusjohtaja Arto Salminen ovat samaa mieltä siitä, että hymyt ovat kaupungissa nyt herkemmässä kuin ennen.
Lue seuraavaksi