Hypistelymuhvit tuovat iloa ja lohtua dementikoille

Idea hyvän tahdon muhveista on tullut Englannista ja nyt niitä neulotaan vauhdilla eri puolilla Suomea. Maassamme arvioidaan olevan 200 000 muistisairasta. Muistiliiton mukaan kyseessä on kasvava kansantauti.

terveys
Isokyröläisen neulomia hypistelymuhveja dementikoille.
Isokyröläisen neulomia hypistelymuhveja dementikoille.Anri Koski / Yle

Isossakyrössä hypistelymuhveilla tuodaan helpotusta dementikkojen pakko-oireisiin. Neulekahvilaan kuuluvat käsityöharrastajat ovat kutoneet ja virkanneet kymmenittäin lämmittäviä ja pehmeitä muhveja, joihin on neulottu kiinni hypisteltäväksi muun muassa nappeja, tupsuja ja puuhelmiä.

Hyvän tahdon muhvit on kehitelty Englannissa ja nyt niitä neulotaan vauhdilla eri puolilla Suomea. Isonkyrön muhvit on tehty talkootyönä Isonkyrön palvelukeskuksen dementiaosaston asukkaille.

– Ennen oli turkiksista tehtyjä muhveja, mutta nämä ovat neulottuja tai virkattuja hypistelymuhveja. Me olemme tehneet nämä dementikoille. Tarkoitus on antaa dementikon käsille toimintaa. Sairas saattaa repiä pahvinpalasia, pöytäliinan reunaa tai nyppiä verille asti omaa ihoaan. Nyt tarjotaan heille muuta hypisteltävää, sanoo Villavintin vastaava neuvoja ja neulekahvilan vetäjä Miira Karhu.

Levottomat kädet kaipaavat hypistelyä

– Dementikon kädet ovat usein levottomat. Jo tutkimusten mukaan dementikkoa rauhoittavat niin hypistelymuhvi, hypistelyessu kuin myös hypistelyn mahdollistava tyyny. Näistä vaihtoehdoista täällä innostuttiin muhveista, kertoo idean Isoonkyröön tuonut, kesäkyröläinen ja innokas käsityöihminen Raija Nevitt. Talvet hän asuu Espanjassa.

Isokyröläisen neulomia hypistelymuhveja dementikoille.
Muhvin hypistelyä varten pääsiäismunan muovisisus on päällystetty virkkaamaalla se pöllöksi.Anri Koski / Yle

– Muhveissa on muun muassa sekä pääly- että sisäpuolella kiinnineulottuna nappeja, kulkusia, virkattuja pötkylöitä ja kukkia, pullonkorkkeja, joissa kilisevää sisällä ja jotka on sitten virkkaamalla päällystetty pehmeäksi, kuvailee Karhu.

– Muhvit myös lämmittävät käsiä ja tuovat värikkyydessään iloa silmälle, Karhu lisää.

Suomessa arvioidaan olevan 200 000 muistisairasta ihmistä. Etenevään muistisairauteen arvioidaan vuosittain sairastuvan 14 500 yli 64-vuotiaan suomalaisen. Muistiliiton mukaan kyseessä on koko ajan kasvava kansantauti.