1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamu-tv: Italiankärpänen puri huippukokkia

Kokki Henri Alén lomailee vain maissa, joissa ruokaa rakastetaan intohimoisesti. Suorin tie taivaaseen on sydänsimpukkapasta Italian rannikolla.

viihde
Henri Alén Ylen Aamu-tv:ssä keskiviikkona.
Julkkiskokki Henry Alén on uskollinen Italian kävijä - ja mikäs muu kuin ruoka on lomallakin isossa roolissa.

Kun ravintoloiden pyörittämiseltä on jäänyt aikaa lomailulle, kokki Henri Alén on suunnannut perheineen Marchen alueelle Italiaan jo seitsemän vuoden ajan.

– En voi lähteä paikkaan, jossa ruoka ei ole tärkeysjärjestyksen kärjessä yhteiskunnassa. Vaikka maa olisi muuten kuinka kaunis, se ei ole kiinnostava, Alén kertoo.

– Italialaisilla on uskomaton intohimo ruokaan ja raaka-aineisiin. Se on niin tinkimätöntä, että tuntuu kuin olisi omiensa joukossa.

Marchessa Alénin gastronominsydän sykkii varsinkin mereneläville. Alueella on pitkä rantaviiva, jolla nököttää lukuisia pieniä äyriäis- ja kalaravintoloita.

Italialaisilla on uskomaton intohimo ruokaan ja raaka-aineisiin. Se on niin tinkimätöntä, että tuntuu kuin olisi omiensa joukossa.

Henri Alén

– Riittää, kun melkein sokkona kävelet jonnekin ja tilaat pasta vongolen, eli sydänsimpukkapastan. Sitten olet taivaassa, Alén suitsuttaa.

Myös lapsiin suhtaudutaan Italiassa täysin eri tavalla kuin Suomessa.

– Lapsi voi tulla minne vain, koska vain. Hän voi olla oma itsensä ja leikkiä. Kerran varasin pöytää ravintolasta kuudelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Sieltä oikaistiin heti, että niin, siis seitsemälle ihmiselle.

Alénin mielestä juuri niin lapset saa kasvatettua arvostamaan ruokakulttuuria. Hänen oma tyttärensä Mimi on Italiassa tykästynyt erityisesti ilmakuivattuun kinkkuun.

– Kinkkua vain menee ja menee. Hän imuroi sitä satoja grammoja, jos se vain on mahdollista, Alén sanoo hekotellen.

Lue seuraavaksi