Auschwitzin kirjanpitäjä sai nelivuotisen vankeustuomion

Saksalainen oikeusistuin katsoi, että Oskar Gröning on osaltaan syyllinen natsien tekoihin, vaikka ei suoranaisesti tappanut ketään. Tuomio on pitempi kuin syyttäjät vaativat.

Ulkomaat
Oskar Gröning.
Oskar Gröning Lüneburgin oikeudessa 21. huhtikuuta.Julian Stratenschulte / EPA

Saksalainen Oskar Gröning on tuomittu osallisuudesta 300 000 ihmisen murhaan Auschwitzin keskitysleirissä natsien miehittämässä Puolassa.

94-vuotiaalle Gröningille langetettiin nelivuotinen vankeustuomio. Syyttäjät olivat vaatineet kolmen ja puolen vuoden tuomiota, mutta tuomari Franz Kompischin mukaan se ei riitä rangaistukseksi hänen vakavista rikoksistaan.

Syytteet koskivat vuoden 1944 toukokuun ja heinäkuun välistä aikaa, jolloin Auschwitz-Birkenaun leirille tuotiin satoja tuhansia Unkarin juutalaisia. Useimmat vietiin suoraan kaasukammioon.

Oikeus katsoi, että keskitysleirin kirjanpitäjänä toimineen Gröningin syyllisyys ei ole vain moraalista, kuten hän on myöntänyt, vaan rikos myös lain silmissä.

Vaikka Gröning ei tappanut ketään, hän osallistui vapaaehtoisesti natsien murhakoneiston toimintaan, tuomiossa todetaan.

Natsirikollisten jäljittäjä hoputtaa viimeisiä oikeudenkäyntejä

Gröningin oikeudenkäynti alkoi huhtikuussa. Hänen korkean ikänsä ja väsymyksensä vuoksi istunnot ovat olleet lyhyitä ja prosessi siksi hidas. Osapuolilla on viikko aikaa valittaa tuomiosta.

Natsirikollisia jäljittävästä Simon Wiesenthal -keskuksesta toivotaan, että päätös pohjustaa uusia oikeudenkäyntejä.

– On ilmiselvää, että mahdollisuus tuoda holokaustiin syyllistyneet oikeuden eteen on umpeutumassa. Siksi syytteiden käsittelyllä on erittäin kiire ja niille pitää tuomioistuimissa antaa etusija, keskuksen tiedotteessa sanotaan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP