Uppotukkien nosto alkanut viimein Kemijoella

Kemijoella on alkanut suuri uppopuiden nostourakka. Suomen suurimman ja merkittävimmän uittoväylän perkuutöistä on käyty jokivarressa kädenvääntöä vuosikymmeniä. Töihin oli ryhdyttävä oikeusprosessin jälkeen.

Kotimaa
Proomu nostamassa uppotukkia Kemijoella.
Heidi Hannukainen / Yle

Kemijoella tukkipuita on uitettu edellisen kerran kesällä 1991. Uittoyhdistys puhdisti uppopuita joen pohjasta 1990-luvun alussa ja vielä vuonna 2001. Jokivartisten mielestä silloiset perkuutyöt eivät olleet riittäviä ja perusteellisempaa siivousta vaadittiin oikeusteitse.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä uittoyhdistyksen on nyt ollut pakko tarttua toimeen. Tornion Lauttapoikien proomu aloitti työt viime viikolla Keminmaan Liedakkalassa.

– Tarkoituksena on puhdistaa tietyt alueet, joissa puuta on eniten. Alueet käydään mahdollisimman tarkoin läpi, toteaa Tornion Lauttapoikien toimitusjohtaja Pekka Ramstedt.

Kemijoen pohjasta nostettuja puita.
Muutaman tunnin aikana puita saattaa kertyä lähes rekkakuormallisen verran.Heidi Hannukainen / Yle

Tukit säilyneet upoksissa

Siivottava alue ulottuu Kemijokisuulta Rovaniemen Valajaskoskelle saakka. Sadan kilometrin matkalta löytynee tuhansia kuutiometrejä puuta.

Kemijoen uittoyhdistyksen huolena on ollut sen rahojen riittävyys noin miljoonan euron urakassa. Kattaakseen edes osan kuluista yhdistys yrittää myydä joesta nostettuja puita tehtaisiin.

– Ainakin alkuvaiheessa saamme toimittaa puut puunjalostuslaitoksille kuitupuuksi. Puuthan ovat olleet hapettomissa olosuhteissa, joten käytännössä ne eivät ole menneet miksikään tuolla uppeluksissa, sanoo uittoyhdistyksen toimitsijamies Jari Rantamaula.

Puuta, kettinkiä ja auton kattoja

Joenpohjasta on löytynyt isojen tukkipöllien lisäksi kaikenlaista romuakin.

– Vaijereita, kettinkiä ja jopa auton kattokin on noussut joesta ylös. Nostamme kaiken pois, mikä kohdalle sattuu, Ramstedt toteaa.