Täpläravun pyrstöjalkatautia havaittu Keski-Suomessa

Joutsan Jääsjärvessä on havaittu täplärapua vaivaavaa uutta tauti. Pyrstöjalkataudiksi nimetty sairaus haittaa lajin lisääntymistä tuhoamalla naaraalta mätimunia kannattelevat pyrstöjalat. Tautihavainnot ovat toistaiseksi harvinaisia.

Kotimaa
Täplärapu miehen kädessä
Antti Palomaa / Yle

Joutsassa havaittu pyrstöjalkatauti (siirryt toiseen palveluun)on vielä melko tuntematon vitsaus.

– Tautia on toistaiseksi havaittu Pohjoismaissa ja sitä on tutkittu Suomessa ja Ruotsissa. Kun lisääntyminen vaikeutuu tai loppuu, niin rapukannan tuotto alenee. Sitä ei vielä tiedetä, kuinka paljon se alenee ja miten se palautuu mahdollisten romahdusepisodein jälkeen, kertoo rapubiologi Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta.

Rapuruton heikentämiin täplärapunaaraisiin iskevästä taudista ei ole ravustajille haittaa.

– Jääsjärvellä ja muutamassa muussa järvessä, missä tätä on havaittu, rapukanta saattaa tietysti laskea. Sairastuneita rapuja voi myös syödä, vaikka ne näyttävät vähän erilaisilta. Istukkaina saa kuitenkin lainkin mukaan käyttää vain terveitä yksilöitä, Jussila muistuttaa.

Uusia tauteja ja muita vitsauksia havaitaan harvakseltaan.

– Esimerkiksi ravut ovat ison porukan mielenkiinnon kohteena, joten havainnot kaikesta poikkeavasta tulevat tietoon nopeasti. Nykymenetelmillä niiden seuranta ja tutkiminen on myös helppoa.

Pyrstöjalkatautia ei toistaiseksi ole havaittu suomalaisella jokiravulla tai muilla alkuperäislajeilla.

Jääsjärven tautitapauksesta kertoi ensimmäisenä Joutsan Seutu -lehti.

Japo Jussilaa haastatteli Marja Hyttinen.