Räikeää salakalastusta Ilomantsissa: Lohia kiskotaan verkoilla kielloista huolimatta

Muutamaan Ilomantsissa sijaitsevaan lampeen istutettiin alkukesällä reilun kilon painoisia kirjolohia virkistyskalastusta varten. Lammissa on verkkokalastus ehdottomasti kielletty: kalastus on sallittu ainoastaan yhdellä ongella tai virvelillä. Kalastuksenvalvojan mukaan lohia on kiskottu kuitenkin muun muassa verkoilla.

luonto
Kirjolohi Joutenjärveltä Ilomantsista.jpg
Marko Tuovinen

Koitajoen kalastusalue istutti touko-kesäkuussa esimerkiksi Ilomantsissa sijaitseviin Taivallampeen ja Joutenjärveen muutamia satoja kirjolohia, joiden keskipaino oli noin 1,2 kg.

Tarkoituksena oli tarjota alueen ihmisille vaivaton mahdollisuus nauttia lohen onginnasta tai virvelöinnistä.

Lampiin ei tarvita erityislupia, vaan kalastaa saa läänikohtaisella vieheluvalla tai Koitajoen vieheluvalla. Kalastus sallitaan yhdellä ongella tai yhdellä vieheellä.

Pian istuttamisen jälkeen kalastuksenvalvojille tuli tietoja, että lohilammilla harrastetaan verkkokalastusta ja rannalle on laitettu onkia pyytämään.

– Hurjin tapaus on tapahtunut muutamia viikkoja sitten. Lammilla on nähty kalastaja verkkojen kanssa, kalastuksenvalvoja Marko Tuovinen huokaa.

– Siellä oli laitettu jopa kuusi onkea pystyyn rannalle pyytämään. Ne ovat seisovia pyydyksiä, kun onkia viritellään pyytämään pitkin rantoja. Määräysten mukainen onginta tapahtuu käden ulottuvilla olevalla yhdellä vavalla.

Nimet tiedossa, pitäisi tavata itse teossa

Koitajoen kalastusalueen resurssit eivät riitä ympärivuorokautiseen valvontaan.

Kalastuksenvalvoja Marko Tuovisen mukaan muutamien ihmisten nimet ovat tiedossa, joita epäillään salakalastuksesta, mutta valvojat eivät ole tavanneet heitä itse teossa.

Jos tämä ryöstökalastus jatkuu, voi olla, että lohien istuttaminen loppuu kokonaan.

Marko Tuovinen

Tuovinen toivoo, ettei ahneus valtaisi mieliä ja että mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan kalastuksesta.

– Esimerkiksi Taivallammelle on helppo tulla vaikka perheen pienempien kanssa. Ajatuksemme on ollut tutustuttaa myös nuoriso kalastusharrastuksen pariin.

– Jos tämä ryöstökalastus jatkuu, voi olla, että lohien istuttaminen loppuu kokonaan.

– Suosituksemme on, että lammilta kalastettaisiin korkeintaan kaksi lohikalaa vuorokaudessa, Tuovinen sanoo.