Koe uusi yle.fi

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Omatuntoni on puhdas

MTV kertoi keskiviikkoaamuna, että uutta poliisiylijohtajaa Seppo Kolehmaista epäillään virkarikoksesta. Kolehmainen vahvistaa Ylelle, että keskusrikospoliisi on kuullut häntä epäiltynä.

Kotimaa
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uudeksi poliisiylijohtajaksi kesäkuussa nimitetty Seppo Kolehmainen vahvistaa Ylelle MTV:n (siirryt toiseen palveluun) uutisen siitä, että häntä epäillään virkarikoksesta.

Kolehmainen sanoo Ylelle, että kyseessä on keskeneräinen asia, jossa keskusrikospoliisi on kuullut häntä epäiltynä. Kolehmaisen mukaan häntä on kuultu asiassa marraskuussa 2013.

– Näiltä osin, kun asia on sitten siirtynyt syyteharkintaan, niin syyttäjä on se oikea taho, joka kommentoi tätä.

– Minä en pysty tätä asiaa tämän kummemmin kommentoimaan, muuta kuin vahvistan sen, että olen ollut kuultuna 2013 marraskuussa, hän sanoo Ylelle.

Kolehmaista epäillään virkavelvollisuuden ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Epäily liittyy Poliisiammattikorkeakoulussa ilmenneeseen epäiltyyn työsyrjintään ja työpaikkakiusaamiseen vuosina 2010–2013.

Kolehmainen työskenteli tapahtuman aikaan Poliisiammattikorkeakoulun rehtorina ja sittemmin Poliisihallituksessa.

Kolehmainen kertoo, että tapaus on ollut valitsijoilla tiedossa silloin, kun hän haki poliisijohtajaksi eli nykyistä virkaansa. Poliisiylijohtajana Kolehmainen aloittaa elokuussa.

– Minun omatuntoni on tässä asiassa täysin puhdas. Ei tämä aiheuta minulle minkäänlaista päänvaivaa, hän sanoo Ylelle.

MTV:n mukaan jutun esitutkinta valmistui jo vuosi sitten ja on edelleen syyteharkinnassa. Jutussa on asianomistajana eläkkeelle jäänyt poliisi.

Epäiltynä on myös Poliisiammattikorkeakoulun nykyinen rehtori Kimmo Himberg. Hänen epäilyissään mainitaan nimikkeinä työsyrjintä, yhteistoimintavelvoitteen laiminlyönti ja pahoinpitely.

Himberg sanoo Ylelle, että hän on kiistänyt väitteet kaikilta osin.

Työsuojeluviranomaiset eivät löytäneet työpaikkakiusaamistapauksessa viitteitä virkarikoksesta.

Työsuojeluvastuualueen johtaja Arto Teronen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo Ylelle, ettei heidän selvityksessään löytynyt todisteita häirinnästä eikä syrjinnästä.