1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Suolle pystytetyt saunat näkevät monenlaista – "Siellä on erityisen upeat löylyt"

Suopotkupallon MM-mittelöissä saunominen on monille tärkeä osa kokemusta. Suosaunojen kosteissa löylyissä riemuitaan voitoista ja käydään lämmittelemässä pelien välissä.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Hyrynsalmen Vuorisuolla pelaajat rämpivät kohti höyryäviä saunoja, joissa pääsee peseytymään vähemmäksi areenan mudista. Suopotkupallon MM-kisojen koordinaattori Eeva-Liisa Kemppaisen mukaan saunassa kyllä huomaa, kun lauteille könyää voitokas joukkue.

– Tietenkin tunnelma riippuu aina joukkueen mielentilasta, ja siitä, miten pelit ovat menneet. Jos ollaan voitettu, tunnelma on riehakas, Kemppainen nauraa ja lisää:

– Toisaalta, kyllähän sauna myös perinteisesti rauhoittaa ja lämmittää. Tunnelma on ihan omanlaisensa.

Kolmeen lautaseinäiseen ja vanerikattoiseen saunaan mahtuu jopa 100 saunojaa kerralla. Kisasaunoissa leijailee aito turvesaunan tuoksu – suosta nousseiden pelaajien tuomalta mudalta ja moralta ei voi välttyä.

– Siellä tuoksuu totta kai suo, koska pelaajilla on suomuraa vaatteissa. Löylyt ovat kosteat, sellaiset tunnelmalliset, viikonloppuna itsekin pelaava Kemppainen kuvailee.

Saunoja saadaankin kuurata viikonlopun aikana ahkerasti. Siivouksesta, saunojen lämmityksestä ja uinninvalvonnasta vastaa paikallinen Kyrön metsästäjät.

Pelivaatteilla tai nakuna

Pelaajien käytössä ovat miesten ja naisten saunat, sekä kaikille avoin panoramasauna, josta voi tiirailla pelikenttien tapahtumia. Ennen saunomista moni pulahtaa kastautumassa viereisessä erämaalammessa. Lämmintä vettä lämmitetään kiukaiden vesisäiliöissä.

Vuorisuon saunoissa ei ole tarkasta saunaetiketistä tietoakaan, vaan kunkin saunojan tyyli on vapaa.

– Käytännössä sinne mennään monesti pelivaatteet päällä. Etenkin jos on vielä pelejä edessä, niin saunaan mennään välipuhdistukselle. Joillakin voi olla uikkarit pelivaatteiden alla ja hurjimmat mahtavat ihan nakusillaan mennä, Kemppainen naurahtaa.

Siellä tuoksuu totta kai suo, koska pelaajilla on suomuraa vaatteissa.

Eeva-Liisa Kemppainen

– Ja yleensä viimeisen pelin jälkeen haetaan jo kunnolla sitä puhtautta ja sen jälkeen vedetään puhtaat vaatteet päälle.

Business-sarjan pelaajille ja maailmanmestareille suolla on myös myös vip-sauna, jonka oloja Kemppainen kuvaa luksukseksi.

– Siellä on erityisen upeat löylyt. Kannattaa tavoitella voittoa, että sinne pääsee, Kemppainen vinkkaa.

Vaikka kaikki potkupalloilijat eivät sauno, perinteisesti saunat ovat olleet kovalla käytöllä. Ne pidetäänkin lämpimänä aamusta iltaan. Kisakoordinaattori suosittelee kokemusta lämpimästi:

– Rohkeasti vaan sekaan, löylyä kyllä piisaa!