1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuori lähestyy poliisia mieluiten somessa

Sosiaalisesta mediasta on tullut monelle nuorelle jo tärkein yhteydenpitokanava poliisiin. Nettipoliisille uskalletaan kertoa arkoja ja ikäviäkin asioita.

Kotimaan uutiset
Nuori selaa nettipoliisin Instagram-sivua
Nuori selaa nettipoliisin Instagram-sivuaLaura Valta / Yle

Kun poliisi muutama vuosi sitten alkoi toimia näkyvämmin sosiaalisessa mediassa, tavoitteena oli madaltaa kynnystä lähestyä virkavaltaa.

Nuorten kohdalla tavoite on täyttynyt. Nuoret notkuvat netissä muutenkin, joten yhteydenpitoon se on heille helppo, jopa tärkein väline.

– Lapset ja nuoret ovat sen itsekin sanoneet ihan suoraan, että jos ei nettipoliisia olisi, en olisi ikinä tätä asiaa tuonut julki, kertoo nettipoliisi, rikostutkija Janina Saarinen Länsi-Uusimaan poliisilaitokselta.

Erityisesti arkaluontoisissa asioissa nettipoliisin merkitys korostuu.

– On kuitenkin huomattavasti helpompi omalta kotisohvalta olla poliisin yhteydessä kuin kävellä poliisilaitokselle ja kertoa asia tiskillä.

Kiusaamista ja seksuaalirikoksia

Useimmiten poliisille kerrotaan muun muassa kiusaamisesta koulussa, vapaa-ajalla tai netissä.

– Jonkun verran tulee ilmi myös seksuaalirikoksia netin kautta. Ollaan huolissaan kaverista tai kerrotaan omista kokemuksista ja siitä lähtee sitten aukeamaan se rikostutkinta, Saarinen selvittää.

On huomattavasti helpompi omalta kotisohvalta olla poliisin yhteydessä kuin kävellä poliisilaitokselle.

Janina Saarinen

Toisinaan lapsi tai nuori saattaa kertoa nettipoliisille pieneltäkin tuntuvasta murheesta, mutta asiasta keskustellessa taustalta paljastuu vakavampia ongelmia.

– Minulle lähetti kerran 10-vuotias poika viestiä, että hänen äitinsä oli varastanut hänen viikkorahansa ja säästönsä. Sinänsä mitätön asia, mutta kun viestittelymme jatkui ja huolestuttavia asioita tuli esille lisää niin tein asiasta sossulle ilmoituksen ja poika sai tarvitsemansa avun, kertoo puolestaan nettipoliisi ja ylikonstaapeli Riku Sukari Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Some-poliisi on rento

Sosiaalisessa mediassa näkyvä poliisi myös mielletään rennoksi ja helposti lähestyttäväksi.

– Erityisesti meidän instagram-sivujen kautta on tullut lapsilta palautetta, että on hienoa kun poliisikin on noin rento ja poliisin kanssa voi olla tekemisissä, kertoo Sukari.

Jos vanhemmat saattavatkin olla jälkikasvustaan jäljessä sosiaalisen median hyödyntämisessä, poliisin ei kannata sitä olla. Virkavalta onnistuu läsnäolossaan vain, jos seuraa nuoria.

– Facebook oli muutama vuosi sitten lasten ja nuorten paikka, nyt se on enemmän aikuisten paikka. Nuoriso on siirtynyt uusiin palveluihin. Poliisi koittaa mennä nuorison perässä sinne missä he ovat, myös netissä, Saarinen tähdentää.

Lue seuraavaksi