1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Komissio ei yhdy IMF:n näkemyksiin: Kreikka ei tarvitse velkaleikkauksia

Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi raportissaan, että euromaiden lupaamat velkahelpotukset Kreikalle eivät riitä.

Ulkomaat
Lippu puolitangossa Euroopan komission Berlaymont-rakennuksen edessä.
EU:n komission Berlaymont-rakennus Brysselissä.Herwilg Bergult / EPA

Euroopan komissio on eri linjoilla Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa Kreikan velanhoitokyvystä tulevina vuosina. Komission mukaan Kreikan velkojen uudelleenjärjestely on mahdollista, mutta velan leikkaukset eivät ole tarpeellista, mikäli Kreikka toteuttaa vaaditut talousuudistukset. Tiedot ovat peräisin komission viime viikolla tekemästä arviosta, joka julkaistiin sen jälkeen, kun IMF lähetti maanantaina euromaille raportin, jossa se arvioi Kreikan taloustilannetta.

Komission mukaan Kreikan valtionvelka ei kasva liian suureksi tulevina vuosina, kunhan Kreikka uudistaa taloutensa rakenteita lainoittajien edellyttämällä tavalla. Komissio ennustaa, että Kreikan valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on 165 prosenttia vuonna 2020 ja 150 prosenttia vuonna 2022.

Euromaiden johtajat ja pääministeri Alexis Tsipras sopivat maanantaina 86 miljardin suuruisesta ehdollisesta kolmannesta lainaohjelmasta. Euroryhmä sanoi olevansa tarvittaessa valmis harkitsemaan lainojen pidempiä lyhennyksettömiä ajanjaksoja ja pidempiä takaisinmaksuaikoja. Se kuitenkin korosti, että nimellisiä velan leikkauksia ei tehdä.

Kansainvälinen valuuttarahasto arvioi raportissaan, että Kreikka tarvitsee paljon enemmän velkahelpotuksia, kuin mitä euromaat ovat sille luvanneet. IMF:n mukaan Kreikan talous ja pankit ovat kärsineet mittavia tuhoja parin viime viikon aikana. IMF ennakoi, että Kreikan valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on tulevaisuudessa huomattavasti suurempi, kuin mitä Euroopan komissio ennustaa.

IMF:n raportissa arvioidaan, että euromaiden pitäisi antaa Kreikalle 30 vuoden vapautus lainojen lyhennyksestä, mikä koskisi myös uusia lainoja. Lisäksi lainojen maksuaikaa pitäisi pidentää dramaattisesti. Vaihtoehtona olisivat vuotuiset tilinsiirrot Kreikan budjettiin tai kovien etukäteisleikkausten hyväksyminen.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi