Hyppää sisältöön

Lomalaisten ensiapulaukuissa usein puutteita – SPR listaa tarvittavat välineet

Monet ajattelevat, että kun mitään ei ole sattunut, ei mitään tule sattumaankaan, tuumii SPR:n terveydenhuollon suunnittelija. Ensiapulaukku olisi hyvä päivittää vuosittain ja mökin sijainnin karttakoordinaatit kannattaa laittaa lapulla seinälle.

Mökkiläiset ja lomailijat lähtevät kesälaitumille varsin puutteellisin ensiapuvarustein. Näin arvioi SPR:n Turunmaan piirin terveydenhuollon suunnittelija Marjatta Alakahri.

– Niin kauan, kun mitään ei ole sattunut, ajatellaan ettei mitään tule sattumaankaan. Kun ensimmäinen pieni onnettomuus tapahtuu, ollaan valveutuneita.

Alakahri kehottaa listaamaan tarvittavat hankinnat hyvissä ajoin ennakolta.

– Kannattaa hankkia ensiapulaukku, joka on suunniteltu juuri mökkiä tai esimerkiksi venettä varten. Niiden varustetaso on kattavampi, Alakahri sanoo.

Jos ensiapulaukun varustaa itse, on sen hyvä sisältää tietyt perustarvikkeet. Laukku kannattaa päivittää vuosittain, jotta sen sisältö on ajan tasalla.

– Kun ensimmäinen reissu keväällä mökille tehdään, kannattaa laukku käydä läpi. Ja syksyllä, kun viimeisen kerran mökiltä lähdetään, voi osan tarvikkeista ottaa kotiin mukaan, sillä kaikki tarvikkeet eivät säily pakkasessa.

Selvitä mökin koordinaatit

Tyypillisimpiä mökkiläisen vammoja ovat esimerkiksi erilaiset nyrjähdykset, joita sattuu kallioilla kiipeillessä. Kuumana kesänä yleisiä ovat Alakahrin mukaan auringonpistokset ja ihon palaminen auringossa. Myös kyynpuremat ovat tavallisia, samoin hyttysenpistojen aiheuttamat allergiset reaktiot.

Oman sijainnin tietäminen on tärkeää hätätapausten varalta. Kesämökin karttakoordinaatit on hyvä selvittää, jotta apu löytää hätätilanteessa oikeaan paikkaan. Koordinaatit on hyvä kirjoittaa lapulle ja laittaa lappu näkyville. Koordinaattilapun paikka kannattaa kertoa myös vieraille.

– Me muurasimme pari vuotta sitten saareen grillin. Tein puutaulun, maalasin siihen karttakoordinaatit, kehystin taulun köydellä ja kiinnitin sen grillin seinään. Nyt ensimmäisenä saareen saapuessa pistää silmään karttakoordinaatit, Alakahri kerto.

.
.