Eva Wahlström haluaa olla esikuva: "Älkää menkö ihan minun jalanjäljissäni"

Nyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström neuvoo seuraajiaan olemaan armollisia itselleen.

urheilu
Eva wahlström ja Vilma Viitanen
Juho Liukkonen/Yle

13-vuotias mikkeliäinen nyrkkeilijälupaus Vilma Viitanen hihittelee ja punastelee ujosti, eikä ihme, sillä edessä seisoo idoli: Eva Wahlström. Wahlström on mökkireissulla Etelä-Savossa ja Viitanen pääsi tapaamaan häntä Yle Etelä-Savon haastattelun ansiosta.

– Eva on ollut aina esikuva. Olen katsonut hänen jokaisen matsinsa ja kannustanut hirveästi. Ja seurannut, miten Eva nyrkkeilee. Olen saanut Evalta aika paljon kipinää ja motivaatiota tähän lajiin. Että kun tekee vaan töitä, niin voi voittaa vaikka mitä, Viitanen kertoo.

Wahlström kuuntelee täynnä hymyä.

– Kuulostaa hyvältä! On hienoa, että nyt on jo nuoria likkoja, jotka aloittavat nyrkkeilyn. Silloin kun itse aloitin, ei ollut. Naisnyrkkeily oli niin tuoretta silloin, ja tyttönyrkkeilyä ei edes ollut. Tosi hienoa, että nyt on, Wahlström sanoo.

Viitanen ei ole ainoa, joka ihailee Wahlströmia. Nyrkkeilevä nainen on roolimalli, halusi tai ei.

– Olen tosi iloinen, että saan olla esikuva ja motivoida nuoria. Haluan osoittaa se, että tekemällä kovaa työtä ja sydämellä asioita, voi päästä ihan mihin vain. Tekee sitä, mitä oikein kovasti haluaa ja tekee oikeita ratkaisuja. Haluan näyttää, että vaikeuksia voi voittaa ja pitää voittaa, eikä aina tarvitse olla helppoa tietä, Wahlström kertoo.

Itseään ei saa lyödä laimin

Nyrkkeily on Wahlströmin mukaan vaikea, kova ja haastava laji. Sitä ei silti pidä pelästyä.

– Siihen voi lähteä mukaan jo ihan pienenä leikin kautta. Kuusivuotias poikani harrastaa nyrkkeilyä. Teetimme hänelle juuri ensimmäiset hammassuojat, mutta mehän vaan leikitään. Siinä oppii paljon monipuolisemmaksi, oppii vartalonhallintaa ja koordinaatiota eikä pelkkää lyömistä.

Wahlström kannustaa nuoria nyrkkeilemään, mutta ei millä ehdoilla hyvänsä. Jo kansainvälisissäkin kehissä nyrkkeillyt Viitanen saa Wahlströmiltä neuvoja uralleen.

– Nuorten ei tarvitse mennä ihan minun jalan jäljissäni. Olen laittanut itseni välillä liian koville ja haluan kertoa siitä oppineena, että pitää olla armollinen myös itselleen ja kuunnella kehoaan. Vaikka nyrkkeily on kova laji, niin liian koville ei pidä itseään laittaa. Terveellisyys on elämässä tärkeää.

– Mutta haluan tuoda myös iloa nyrkkeilyyn ja naurua. Tarttee tehdä asioita tosissaan, mutta ei vakavasti, Wahlström nauraa.