Tunnelivadelma on avomaan ystäväänsä maukkaampi

Ensimmäiset kasvutunnelissa kasvaneet vadelmat ovat kypsyneet Keski-Pohjanmaalla. Muovilla katetussa tunnelissa sato kypsyy kuukautta aikaisemmin kuin avomaalla.

Kotimaa
Mies katsoo vadelmaa kasvutunnellissa.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Tunnelikasvatusta kokeiltiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa Kokkolan Marinkaisissa, Hauhtosen marjatilalla. Yrittäjä Veli-Matti Jukkola on hankintaansa tyytyväinen.

– Ensisijainen hyöty on se, että marjan laatu on tasaista ja hyvää. Eli laatu paranee, satokausi aikaistuu ja myös pitenee. Myös sateen ja kosteuden aiheuttamat taudit saadaan pidettyä hyvin kurissa.

Tilan kahdessa 70 metriä pitkässä ja 8 metriä leveässä tunnelissa kasvaa tuhatkunta vadelmapensasta. Avomaalla vadelmaa kasvaa hehtaarin alueella. Yhdelle tunnelille tulee hintaa noin 10 000 euroa, joka on huomattavasti vähemmän kuin vastaavankokoisen kasvihuoneen rakentaminen.

Kyllähän se kiinnostusta on herättänyt tämä uusi viljelytapa. Monenlaista kysyjää on käynyt ja se on ihan kiva.

Veli-Matti Jukkola, yrittäjä

– Meillä on nyt vain vadelmaa kasvutunnellissa. Varmaan jatkossa tulee olemaan myös mansikkaa, jota nyt on vain kasvihuoneessa. Kasvitunnelit ovat hyvä tapa laajentaa sitä.

Uusi viljelytapa kiinnostaa

Tunnelikasvatus on verrattavissa kasvihuonekasvatukseen. Kastelu on ensiarvoisen tärkeää, kuten myös hellä hoiva ja huolenpito. Ravinteet vadelmille menevät tippukastelun kautta. Sadot sekä kasvutunneleista, että huoneista valmistuvat ilman lisälämmittimiä samoihin aikoihin.

Hauhtosen tilan kasvutunnelit ovat yrittäjän mukaan tiettävästi ainoat laatuaan Keski-Pohjanmaalla. Muualla Suomessa tunnelit ovat jo tuttu näky, vaikkakin tunneliviljelyksien kokonaissatomäärät jäävät valtakunnalisesti pieniksi.

– Kyllähän se kiinnostusta on herättänyt tämä uusi viljelytapa. Monenlaista kysyjää on käynyt ja se on ihan kiva. Kyllä tämä kasvutunneliviljely varmasti tulee lisääntymään yleisesti koko maassa, Jukkola sanoo.

Kuvassa käsi, jossa on vadelmia.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Huoli tuulesta osoittautui turhaksi

Keväällä tilalla seurattiin huolestuneena, miten tunneli kestää rannikkoalueen kovia tuulenpuuskia ja myrskyjä. Huolet osottautuivat turhiksi, sillä tunnelin metalliputkikehikko ja sitä ympäröivä muovi ovat sitkeää tekoa. Tunnelit kestävät hyvin myös käyttöä. Ainoastaan muoviosat tulee vaihtaa joka viides vuosi.

Hauhtosen tilan tunnelivadelmat menevät kuin kuumille kiville. Tiistaina Eurooppalaisella ruokatorilla Kokkolassa käytiin lähinnä vain pyörähtämässä, kun kaikki oli jo myyty keskipäivään mennessä.