Helsingin kissakahvilassa eletään kissojen ehdoilla – video

Helsingissä vasta avatussa kissakahvilassa on tiukat säännöt kissojen kohtelusta: nukkuviin kissoihin ei saa koskea, eikä niitä saa nostella.

Kotimaa
Kissa pöydällä.
Epidemic Music: Road to Joy 4/Peter Sandberg

Helsingin uusimmassa kahvilassa on syytä katsoa tarkkaan jalkoihinsa: kahvilan karvaisimmat ja pienimmät työntekijät ovat muutaman kuukauden ikäisiä kissanpentuja, jotka eivät ole turhan tarkkoja päiväunipaikastaan.

Kahvilassa on yksi aikuinen kissa ja viisi pentua, joita kahvilan asiakkaat saavat rapsutella. Kaikki kissat suhtautuvat kahvilan hälinään ja ihastustaan ilmaiseviin ihmisiin hyvin tyynesti – ison osan ajasta ne nukkuvat.

Kissakahvilan perustanut Pasi Nikkinen kertoo saaneensa idean kissakahvilan perustamiseen mm. ulkomaille perustetuista kahviloista. Kissakahviloita on esimerkiksi Japanissa ja Australiassa, ja Suomen ensimmäinen kissakahvila perustettiin Tampereelle.

Kahvilassa oleskelevat kissat on hankittu eri puolilta Suomea. Totuttelu työelämään alkoi muutama viikko ennen kahvilan avajaisia, Nikkinen kertoo.

– Täällä [kahvilassa] on ollut isoja ihmisryppäitä, ja yllättävän hyvin kissat ovat kaiken ottaneet, Nikkinen kehuu suojattejaan.

Nikkinen vakuuttaa, että kahvila toimii kissojen ehdoilla. Kahvilassa onkin tiukat säännöt kissojen kohtelusta: kissoihin ei saa koskea, kun ne nukkuvat, eikä niitä saa nostella.

Nuori kissa makoilee.
Mia Gertsch / Yle

– Voi miettiä omalla kohdalla, miltä tuntuisi, jos 20-metrinen kaveri nostaa vatsasta 50 kertaa päivässä. Siinä olisi pää ja pakki sekaisin, Nikkinen huomauttaa.

Kissoille on myös järjestetty oma rauhallinen tila, jonne ne voivat poistua, jos hälinä käy hermoille.

Helsinkiläiset Mirva ja Petra Nokelainen olivat päättäneet tulla kissakahvilaan heti, kun he kahvilasta kuulivat. Kissojen hyvinvointi oli heillläkin mielessä, kun he kahvilaan tulivat.

– Näyttää kuitenkin siltä, että kissat on otettu huomioon, Mirva Nokelainen sanoo.

Kissat liikkuvat kahvilassa vapaasti ja saattavat siis hyppiä esimerkiksi pöydälle maistelemaan pullalautasen tarjoomuksia. Kahvilan asiakkaan ei kannatakaan kauhistua kahvia mahdollisesti koristavista kissankarvoista.