1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saimaalla vieraileva Audi-mies opettelee rauhoittumista

Koleasta kesästä huolimatta eteläisen Saimaan vierasvenesatamat ovat vetäneet väkeä viime vuotiseen tapaan. Lappeenrannan sataman palvelut saavat kävijöiltä pääosin kiitosta, mutta vessat, kauppa ja sää ovat purnauksen aiheet. Myös rauhallinen ympäristö on osalle kävijlöistä vierasta.

Kotimaan uutiset
Lappeenrannan vierasvenesatama
Yöpymisen mahdollistavia venepaikkoja on Lappeenrannan satamassa kaikkiaan kahdeksankymmentä.Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannassa veneilijöitä on koleasta kelistä huolimatta riittänyt kaupungin vierasvenesatamiin. Veneitä on tähän mennessä yöpynyt noin 400, mikä on suurin piirtein yhtä paljon kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Imatralla veneilijöille on varattu parikymmentä vierasvenepaikkaa. Siellä yöpyjiä on tänä kesänä ollut hieman viime vuotta enemmän.

Juhani Teräsvuori viettää kuudetta kesäänsä Saimaalla vierasvenesatamassa Lappeenrannassa.

– Lappeenrantahan on kaunein kesäkaupunki! Mikä sen parempaa kuin kaksio keskellä kauneinta kaupunkia, naurahtaa toista kuukautta veneellään asunut Juhani Teräsvuori.

Espoolaiselle liikaa rauhaa

Espoolainen Klaus Helminen seilaa ensi kertaa Saimaalla. Tähän asti mies on kyntänyt vaan suuria, suolaisia vesiä suurella veneellään. Nyt kuitenkin vene on ollut jo muutaman päivän Lappeenrannan vierasvenesataman laiturissa.

– Vähän puuttuu sellaista reipasta ohjelmaa kuten liikuntaa. Mä en jaksa käydä taidenäyttelyissä ja antiikkikaupoissa, ne eivät ole merimiehiä varten, nauraa Klaus Helminen.

Mies kuitenkin kiittelee rauhallista ympäristöä ja kaunista luontoa. Saapa myös vierasvenesataman naapuriterassin humppabändit ja trudaduurit häneltä kiitosta, mutta vauhtia puuttuu.

– Tällainen espoolainen Audia ajava mies on tottunut vähän menevämpiin ja nopeisiin juttuihin, jatkaa Helminen.

Vessa, kauppa ja sää – purnauksen aiheet

Kävijät kiittelevät sataman palveluita, ja useampi kiitteleekin aamusaunaa. Vierasvenesataman kävijöiden käytössä on Lappeenrannan Kylpylän sauna. Kuopiolaisen veneilijän Tanja Karpaston lempisatamat ovatkin Puumala, Savonlinna ja Lappeenranta. Karpasto antaa kiitosta keskustassa sijaitsevasta satamasta. He ovat käyneet Lappeenrannassa useana vuonna.

Juhani Teräsvuoren kiitoksen kohteisiin kuuluu aamun lehti, joka saapuu veneellekin. Aiemmin mies vietti kesiään Hangossa, mutta nyt paikka on vaihtunut Lappeenrantaan, josta pääsee helposti seilaten vaikka Savonlinnan oopperajuhlille.

Vessat saavat kuitenkin kritiikkiä espoolaiselta Audi-mieheltä.

– Päivisin ja iltaisin on käytössä vaan yksi konttivessa, jota käyttää kymmenet veneilijät. Kun jonotat siellä jalat ristissä, niin se ei ole kovin nastaa, sanoo Klaus Helminen.

– Ruokakauppa voisi olla lähempänä, mutta ei se ongelma ole, miettii purnauksen kohteita Tanja Karpasto Kuopiosta.

Toista kuukautta satamassa asuneella Juhani Teräsvuorella on ainoastaan yksi toive.

– Vähän lämpösemmät ilmat saisi olla, naurahtaa tyytyväinen Juhani Teräsvuori.

Lue seuraavaksi